Maďarsko odmítlo migrační plány Evropské unie.

Maďarsko odmítlo migrační plány budoucí předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Podle tamního ministra zahraničí Pétera Szijjártó není řešením posílení Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex). Brusel prý co se týče uprchlíků podle něj stále „nemá jakýkoliv plán“.

„Frontex není cestovní kancelář,“ řekl ministr.

Země ležící na vnější hranici Evropské unie podle něj musejí tuto hranici také samy střežit.

Von der Leyenová navzdory některým členským zemím EU prosazuje, aby se do roku 2024 výrazně navýšil počet zaměstnanců Frontexu na 10 tisíc. Část z nich má být nasazena na území členských zemí.

Lidi na moři je podle ní třeba zachraňovat a zlepšovat situaci uprchlíků, třeba ve spolupráci s OSN, ale také rozbíjet sítě převaděčů a bojovat s organizovaným zločinem.

Budoucí předsedkyně Komise má v plánu také reformu migrační a azylové politiky. Evropská unie podle ní také musí musí intenzivně investovat v Africe, aby se jí tím podařilo zmírnit migrační proud.

Maďarský premiér Viktor Orbán kandidaturu von der Leyenové do čela EK podpořil.

Po srpnovém setkání s německou političkou uvedl, že očekává „smysluplnější“ diskuse o migraci.

Domnívá se, že při jednáních o migraci bude von der Leyenová zaměřovat rozhovory na témata, u nichž lze očekávat „pozitivní výsledek“. Zmínil se v této souvislosti o ochraně hranic nebo o vracení migrantů do zemí jejich původu.

 (pel)