Jablek se letos sklidí v Česku skoro o třetinu méně. Ceny kvůli neúrodě zřejmě vzrostou.

Úroda jablek v sadech českých pěstitelů meziročně klesne o 30 procent na 101 988 tun. Ukázaly to poslední odhady Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) k 1. září. Ceny jablek podle ovocnářů zřejmě vzrostou. Důvodem propadu jsou jarní mrazy a pozdější sucho a krupobití.

„Snížení odhadu sklizně v září přibližně o 10 procent oproti prvnímu odhadu v červnu je způsobeno především následným suchým obdobím a místním krupobitím. Snížení produkce se projevilo v rámci celého sortimentu odrůd, nejvíce však u podzimních odrůd jabloní,“ uvedla mluvčí ÚKZÚZ Lucie Pytlíková.

Ceny jablek se v Česku odvíjí od trhu v Evropě. Dovoz totiž zajišťuje přes polovinu české spotřeby. Stěžejní bude úroda v Polsku a Itálii, odkud se jablka do ČR hlavně dovážejí.

I tam ale ovocnáři předpokládají snížení úrody, tudíž se dá očekávat i zvýšení cen.

Podle Českého statistického úřadu činí průměrná cena jablek v obchodech 30,80 koruny za kilogram, zatímco loni ve stejné době byla 33,82 Kč/kg. Letos v červnu průměrná cena jablek propadla meziročně o téměř 40 procent na úroveň 27 korun za kilogram ze zhruba 43 Kč/kg v červnu 2018. Propad cen v obchodní sezoně 2018/2019 byl dán nadprůměrnou úrodou jablek v roce 2018 v celé Evropě.

(pel)