Amerika zaútočila na Rusko: Polsku a Ukrajině chce pomoci získat nezávislost na ruském plynu.

Spojené státy s Polskem a Ukrajinou zaútočily na Rusko. Státy se dohodly na posílení spolupráce při dodávkách plynu do regionu, který je nadále závislý na zásobování z Ruska. Polsko plánuje zvýšit export dovezeného amerického plynu na Ukrajinu.

„Pomáháme Polsku snížit jeho závislost na ruském plynu,“ řekl americký ministr energetiky Rick Perry novinářům ve Varšavě po setkání s polskými a ukrajinskými představiteli.

Polsko v posledních letech zvýšilo objem zkapalněného zemního plynu (LNG) nakupovaného ze Spojených států a od roku 2021 bude schopno ročně vyvážet 6 miliard metrů krychlových plynu na Ukrajinu. Nyní činí export plynu z Polska na Ukrajinu 1,5 miliardy metrů krychlových.

„Učiníme maximum pro to, abychom diverzifikovali dodávky plynu na Ukrajinu, která je nyní zcela závislá na zásobování z Ruska,“ řekl Piotr Naimski, který je v Polsku zodpovědný za energetickou infrastrukturu.

Perry, Naimski a ukrajinský tajemník bezpečnostní rady státu Oleksandr Danyljuk podepsali memorandum o porozumění, které předpokládá posílení energetické bezpečnosti dodávkami amerického LNG plynu přes polskou a ukrajinskou plynovou infrastrukturu.

Americký prezident Donald Trump se snaží snížit domácí regulaci produkce ropy a plynu, které mají být následně vyváženy obchodním a politickým partnerům USA.

V Evropě se snaží nabídnout alternativu ruskému plynu, který je sice levnější než americký zkapalněný plyn, ale jehož dodávky do Evropy poznamenaly občasné výpadky v důsledku cenových sporů s Ukrajinou.

Více než třetina exportu ruského plynu do Evropské unie se uskutečňuje přes Ukrajinu, která si tradičně jeho část odkupuje pro vlastní potřeby.

Platnost dohody o tranzitu plynu mezi Ruskem a Ukrajinou vyprší v lednu 2020 a ukrajinské úřady se obávají, že Moskva poté přestane na Ukrajinu svůj plyn posílat. Především východní a centrální části Ukrajiny by se tak mohly uprostřed zimy ocitnout bez plynu.

Polsko, které je považované za jednoho z nejbližších spojenců Washingtonu v Evropě, stále nakupuje většinu plynu od Ruska.

Podniká proto opatření, které povedou ke snížení této závislosti po roce 2022, kdy skončí platnost dohody o nákupu plynu s ruským plynařským gigantem Gazpromem. Jedním z těchto opatření je navýšení objemu nakupovaného amerického plynu přes LNG terminál ve Svinoústí na pobřeží Baltu.

(pel)