Rakousko zvažuje žalobu na Česko kvůli financování dostavby Dukovan.

Rakousko chce potopit dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Uvažuje o žalobě na Česko u Evropské unie kvůli financování dostavby elektrárny. Zástupce dolnorakouské hejtmanky Stephan Pernkopf a bývalá rakouská ministryně životního prostředí Elisabeth Köstingerová zkritizovali, že nové nukleární bloky v Dukovanech v pátek získaly kladný posudek vlivu na životní prostředí (EIA).

„Pak můžeme prověřit, zda je u EU možná žaloba kvůli státní podpoře (financování),“ řekla Köstingerová.

Oběma politikům vadí také plánované prodloužení životnosti stávajících reaktorů. Dodali, že Soudní dvůr EU i v těchto případech označil za nezbytný nový posudek EIA, proto ho chtějí požadovat.

„Není možné, že některé země pod pláštíkem ochrany klimatu nyní postaví jaderné elektrárny,“ uvedl Pernkopf.

Jaderné elektrárny jsou podle něj nebezpečné, drahé a nejsou prostředkem ochrany klimatu.

Proti vydání posudku EIA se už vyslovilo rakouské ministerstvo udržitelnosti a cestovního ruchu, pod které spadá agenda někdejších ministerstev životního prostředí a zemědělství.

Nový jaderný blok v Dukovanech by měl mít instalovaný výkon 1200 megawattů (MW).

Dukovanská jaderná elektrárna se současným instalovaným výkonem 2040 megawattů (MW) pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku.

Čtyři bloky jaderné elektrárny byly zprovozněny v letech 1985 až 1987. ČEZ prověřuje možnosti jejich provozování asi do roku 2045.

(pel)