Lubomír Zaorálek převzal vládu nad resortem kultury. Prezident Miloš Zeman ho oficiálně jmenoval ministrem kultury...(Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Ministerstvo kultury se po více než 3 měsících dočkalo nového vedení. Prezident Miloš Zeman oficiálně jmenoval Lubomíra Zaorálka (ČSSD) na Hradě ministrem kultury. Zeman chce, aby Zaorálek dal důraz na obnovu kulturních památek. 

„Kulturní památky netleskají, mlčí a chátrají. Přitom jsou právě ony markanty české krajiny a my jsem je nedokázali téměř doplnit ničím jiným. Je to naše ostuda, tak se alespoň snažme zachránit to, co postavili jiní. Přeji vám, abyste šel úzkou cestou a něco po vás zůstalo,” řekl Zeman po jmenování.

Zaorálek se vrátil do vlády téměř dva roky poté, co předal svoji kancelář v Černínském paláci a odešel se věnovat práci ve sněmovně.

Po oficiálním jmenování na Hradě Zaorálek zamířil do Nostického paláce, kde ho do úřadu oficiálně uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

(Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Nový ministr chce prověřit personální kroky,  které činil jeho předchůdce Antonín Staněk (ČSSD). Musí také vyřešit otázku platů zaměstnanců v kultuře.

Mimo jiné uvedl, že kultura je podle něj způsob, jak se prezentovat ve světě, a je součástí národní identity. Rád by skrze ni posiloval zahraničně-politický vliv Česka.

Zaorálek nahradí ve funkci Antonína Staňka. Toho k 31. červenci prezident Miloš Zeman po dlouhých průtazích odvolal. Navrhovaného nástupce Michala Šmardu však jmenovat odmítal.

V tom se k němu nakonec přidal i premiér Babiš, který přitom návrh ČSSD sám předložil.

Šmarda tak svou nominaci nakonec stáhl a sociální demokracie hledala nové jméno. Nakonec volba padla právě na Lubomíra Zaorálka.

(pel)