Brazílie odmítla 465 milionů korun na hašení požáru pralesa v Amazonii, které jako pomoc nabídla skupina G7. Tamní prezident obvinil nejvyspělejší ekonomiky světa z koloniálního útoku.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro odmítl 20 milionů dolarů (465 milionů korun), které chtěla jihoamerické zemi dát skupina nejvyspělejších ekonomik světa G7 na hašení požárů v Amazonském pralese. Bolsonaro obvinil země G7 z koloniálního útoku. Peníze by podle něj měly být použity na zalesnění Evropy. 

„Nemůžeme akceptovat, že prezident Macron vede nevhodné útoky na Amazonii a skrývá své záměry za ,spojenectví‘ států G7 k ,záchraně‘ Amazonie, jako bychom byli kolonií nebo zemí nikoho,“ uvedl Bolsonaro.

Brazilský prezident považuje nabídku pomoci G7, která za předsednictví prezidenta Francie Emmanuela Macrona jednala ve francouzském Biarritzu, za bezostyšné vměšování do vnitřních záležitostí.

Macronovi dále vzkázal, ať se „stará o svůj domov a o své kolonie“.

Šéf štábu prezidenta Jaira Bolsonara se do Macrona také pustil.

„Macron nedokáže ani zabránit předpověditelnému požáru v kostele, který je součástí světového dědictví, a chce dávat naší zemi lekce. Brazílie je demokratický, svobodný národ, který nikdy neměl imperialistické a koloniální metody, které jsou zjevně cílem Emmanuela Macrona,“ uvedl.

Střet obou prezidentů dostal navíc i osobní podtón. Macron odsoudil Bolsonara za „neuvěřitelně sprosté“ výroky o jeho manželce Brigitte.  Brazilský prezident totiž ocenil výrok na facebooku, že Brigitte Macronová není tak „atraktivní“ jako jeho vlastní manželka Michelle.

Pomoc pro Amazonii oznámil Macron spolu s chilským prezidentem Sebastiánem Piňerou. Iniciativa má podle Macrona podporu také amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se však pondělního jednání G7 k ekologickým otázkám nezúčastnil.

Dalším krokem má být podle Macrona iniciativa na opětovné zalesnění Amazonie. Spustit ji chce na zářijovém Valném shromáždění OSN.

(pel)