Kandidátem ČSSD na ministra kultury je poslanec a exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Poslanec a exministr zahraničí Lubomír Zaorálek je novým kandidátem ČSSD na post ministra kultury. Oznámil to šéf sociálních demokratů Jan Hamáček. Premiér Andrej Babiš (ANO) ani prezident Miloš Zeman nejsou proti a se Zaorálkovou nominací nemají problém. 

„Sociální demokracie navrhne premiérovi Andreji Babišovi, aby ústavním postupem navrhl doktora Lubomíra Zaorálka na post ministra kultury,“ oznámil předseda ČSSD Jan Hamáček.

Podle Hamáčka je Zaorálek zkušený politik.

„Zvládl řídit mnohem větší resort (ministerstvo zahraničních věcí) než je ministerstvo kultury. A je to doktor filozofie, pracoval i v kulturní sféře, takže tam vidím samá pozitiva, žádný problém. Nepředpokládám tedy, že by mu někdo mohl vyčítat, že nerozumí kultuře,“ uvedl Hamáček.

Zaorálek by se podle něj měl co nejdříve zapojit do jednání kolem rozpočtu a stabilizovat resort.

Hamáček dále doplnil, že premiér Babiš s nominací Zaorálka nemá vůbec žádný problém.

Prezident Miloš Zeman se jmenováním nového kandidáta také souhlasí.

„Po oficiálním předložení návrhu premiérem se pan prezident s Lubomírem Zaorálkem setká, následovat bude jmenování ministrem. Termíny nyní hledáme,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na Twitteru.

Ministerstvo kultury je bez vedení od poloviny prázdnin. K 31. červenci prezident Miloš Zeman po dlouhých průtazích odvolal Antonína Staňka (ČSSD), navrhovaného nástupce Michala Šmardu však jmenovat odmítal.

V tom se k němu nakonec přidal i premiér Babiš, který přitom návrh ČSSD sám předložil. Šmarda tento týden oznámil, že se kandidatury vzdává.

Šmarda se zalekl Babiše a nakonec vycouval: Vzdal se nominace na post ministra kultury

Staněk skončil ve funkci ministra kultury. Zeman ho po 2 měsících odvolal

(pel)