Prezident Miloš Zeman odvolal Antonína Staňka (ČSSD) z funkce ministra kultury. (Ilustrační foto)

Antonín Staněk (ČSSD) skončil ve funkci ministra kultury. Prezident Miloš Zeman ho po 2 měsících odvolal na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO), který o to požádal v květnu na základě požadavku koaličních sociálních demokratů. 

„Prezident republiky poděkoval Antonínu Staňkovi za jeho práci, zejména za péči o záchranu kulturních památek, a za odhalení zneužívání veřejných prostředků v resortu ministerstva kultury,” uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zeman podle něj nyní očekává pečlivé prošetření dvou trestních oznámení, která Staněk z pozice ministra podal na bývalého šéfa Národní galerie Jiřího Fajta a exšéfa Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Staněk podal demisi s polovině května, Zeman ji ale nepřijal, což mu ústava umožňuje.

Babiš poté na konci května na žádost ČSSD navrhl odvolání Staňka a jmenování místopředsedy soc. dem. Michala Šmardy jako jeho nástupce.

Zeman následně několikrát dal najevo, že by si přál Staňkovo setrvání v úřadu a mluvil o snaze smířit ho s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem, navíc kritizoval také Šmardu.

Po poslední schůzce premiéra a prezidenta v Lánech Zeman uvedl, že rozhodne v polovině srpna. ČSSD tím přitom podmiňuje setrvání v Babišově vládě.

Ministerstvo kultury tak pravděpodobně nejméně do poloviny srpna nepovede plnohodnotný ministr. Vedením resortu by zatím mohla být pověřena náměstkyně Kateřina Kalistová.

(pel)