Ukrajina chce získávat obyvatele z Ruska. S podobným krokem, namířeným na obyvatele Ukrajiny, přišla již před časem Moskva. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Ukrajina chce získávat obyvatele z Ruska. S podobným krokem, namířeným na obyvatele Ukrajiny, přišla již před časem Moskva. Ukrajinský prezident Zelenskyj už dal pokyn k vypracování příslušného zákona, na jehož základě by se zjednodušila procedura přiznání ukrajinského občanství Rusům pronásledovaným za politické přesvědčení. 

Příkaz vládě k vypracování příslušného zákona byl zveřejněn na prezidentském webu.

Zelenskyj tak reagoval na dubnové rozhodnutí Moskvy nabídnout ve zjednodušeném režimu ruské občanství obyvatelům povstaleckého Donbasu.

Rusové, kteří kvůli politickému pronásledování získají ukrajinské občanství, se však budou muset vzdát občanství ruského.

Opatření se má týkat i cizinců a osob bez státního občanství, které „se podílely na zajištění ukrajinské národní bezpečnosti a obrany“.

Podle agentury Unian jde o osoby, které se zapojily do boje proti separatistům nebo jinak bránily ruské agresi na východě Ukrajiny.

Putin na konci dubna podepsal dekret, nabízející ruské občanství obyvatelům Donbasu, žijícím na území ovládaném proruskými separatisty. Podle prezidenta šlo o „výlučně humánní“ opatření.

Ruská vláda později rozšířila nabídku ruského občanství pro všechny obyvatele Donbasu, jehož část kontroluje i Kyjev. Podle ruských médií o ruský pas požádalo více než 10 tisíc ukrajinských státních příslušníků.

Ukrajina kritizovala Putinovo rozhodnutí jako pokračování ruské agrese a označila jej za další porušení norem mezinárodního práva. Kyjev pak pohrozil, že bude odebírat důchody a sociální dávky obyvatelům Donbasu, kteří získají ruské občanství.

Evropská unie dala najevo, že ruské pasy vydané lidem z ukrajinských regionů ovládaných separatisty nehodlá uznávat. (sfr)