Rozhodnutí o obžalobě premiéra Andreje Babiše v kauze dotací na Čapí hnízdo padne zřejmě již v srpnu. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Rozhodnutí o obžalobě premiéra Andreje Babiše v kauze dotací na Čapí hnízdo padne zřejmě již v srpnu. Naznačila to pražská vrchní zástupkyně Lenka Bradáčová. Uvedla, že příslušný státní zástupce Jaroslav Šaroch rozhodne do konce srpna, zda podá obžalobu na premiéra Andreje Babiše (ANO) a další obviněné v případu padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo.

Bradáčová to uvedla v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Policie ČR podala návrh na obžalování Babiše v polovině dubna. Bradáčová nepovažuje za nestandardní, že státní zastupitelství o dalším postupu dosud nerozhodlo.

„Osobně předpokládám, že do konce léta bychom měli znát odpověď, jak (státní zástupce Šaroch) rozhodne,“ prohlásila Bradáčová.

Podotkla k tomu, že státní zástupce může podat obžalobu, zastavit trestní stíhání nebo vrátit spis policii k dalšímu vyšetřování.

Mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala potvrdil, že lhůta pro vypracování rozhodnutí ohledně kauzy Čapí hnízdo byla stanovena do konce srpna. S tím, že stanovená lhůta nemusí být nutně konečná. Lze ji prodloužit s ohledem na v té době platný stav věci.

Poté, co policie podala návrh na obžalování Babiše a ostatních obviněných, Bradáčová uvedla, že by státní zastupitelství mělo o dalším postupu rozhodnout do tří měsíců. Tato lhůta uplynula v polovině července.

Vrchní státní zástupkyně si však nemyslí, že by státní zástupce Šaroch celý případ protahoval.

„Ta lhůta tří měsíců je průměrná doba, kdy státní zástupci krajských a městského státního zastupitelství zpracovávají obžaloby nebo jiná rozhodnutí v obdobných věcech stejné závažnosti,“ zdůraznila.

V kauze údajného podvodu s padesátimilionovou eurodotací na stavbu areálu Čapí hnízdo čelí obvinění – vedle premiéra – i jeho manželka Monika, dcera Adriana Bobeková a Babišův švagr Martin Herodes.

Obviněni jsou také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Stíhání premiérova syna Andreje Babiše mladšího vyloučila policie k vlastnímu řízení. V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a tři další lidé. Státní zástupce Šaroch ale loni vyhověl jejich stížnosti a obvinění zrušil.

Bradáčová v rozhovoru také uvedla, že vrchní státní zastupitelství posoudilo auditní zprávy Evropské komise, podle nichž je Babiš stále ovládající osobou Agrofertu, i když ho vložil do svěřenských fondů.

„Informace jsme vyhodnotili a postoupili je dál,“ uvedla bez dalších podrobností. (sfr)