Jeff Bezos, prodal část akcií své firmy Amazon za v přepočtu téměř 65 miliard korun. Peníze potřeboval na vesmírné projekty.

Nejbohatší člověk světa, americký magnát Jeff Bezos, prodal část akcií své firmy Amazon za v přepočtu téměř 65 miliard korun. Peníze potřeboval na investice do rozvoje svých kosmických projektů. Utržené prostředky chce zakladatel Amazonu vložit do své vesmírné společnosti Blue Origin.

Generální ředitel a zakladatel internetového prodejce Amazon Jeff Bezos prodal akcie své firmy za 2,8 miliardy dolarů, tedy zhruba za 64,5 miliardy korun. Vyplynulo to z hlášení pro akciovou burzu.

Bezos již dříve uvedl, že plánuje každým rokem prodat akcie za zhruba jednu miliardu dolarů, aby měl finance pro svou vesmírnou společnost Blue Origin.

Bezos je s majetkem přes 100 miliard dolarů nejbohatším člověkem na světě . Podle prohlášení pro burzu prodal při dvou samostatných prodejích přes 530 tisíc akcií za cenu zhruba 1 850 dolarů za akcii.

Bezos stále vlastní 57 milionů akcií Amazonu, tedy podíl zhruba 12 procent.

Zakladatel Amazonu však také poskytuje peníze fondu Day One Fund, který pomáhá rodinám bez domova a zřizuje předškolní zařízení.

Druhým největším akcionářem Amazonu je bývalá Bezosova manžela MacKenzie. Ta vlastní ve firmě podíl v hodnotě více než 37 miliard dolarů, tedy zhruba čtyři procenta akcií Amazonu.

Společnost Blue Origin vyvíjí technologie, které by umožnily soukromé lety do vesmíru. (sfr)