Vedení pražského magistrátu v čele s primátorem Hřibem podpořilo festival LGBT komunity "Prague Pride" vyvěšením duhové vlajky na budovu Nové radnice.

Vedení pražského magistrátu v čele s primátorem Hřibem podpořilo festival LGBT komunity „Prague Pride“ vyvěšením duhové vlajky na budovu Nové radnice. Zároveň kritizovalo, že v České republice nemohou páry stejného pohlaví uzavírat legální sňatky.

Duhová vlajka zavlála nad pražským magistrátem vůbec poprvé.

„Je potřeba se zasadit o to, aby měli všichni stejná práva a příležitosti. Nebýt diskriminován za svou sexuální orientaci a mít možnost uzavřít manželství se všemi právními důsledky, to je cesta, kterou bych chtěl, aby se naše společnost dále ubírala,“ prohlásil primátor Prahy Zdeněk Hřib.

„Festival je dobrou příležitostí, jak na problematiku upozornit. Jeho přesah ale vnímám i ve vyjádření solidarity a respektu sexuálním menšinám v zemích, kde bývají jejich práva tvrdě potlačována nebo jsou přímo fyzicky likvidováni,“ upřesnil.

Festival k přiblížení života leseb, gayů, bisexuálů a transexuálů (LGBT) se v hlavním městě koná letos podeváté. Začíná v podvečer koncertem na Střeleckém ostrově, vyvrcholí v sobotu karnevalovým pochodem.

Na jeho počet bude o víkendu duhově nasvícena Petřínská rozhledna.

„Pride je oslava toho, že všichni můžeme být sami sebou. Teprve tehdy se v nás mohou rozvinout všechny schopnosti a potenciál, který máme. A to je to největší bohatství, které můžeme mít, “ vysvětlil náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Podle ředitelky festivalu Hany Kulhánkové je vyvěšení vlajky na Nové radnici sice symbolickým, ale pro LGBT komunitu významným gestem.

„Je pro mě velmi důležité, že tímto symbolickým aktem vyvěšení vlajky se primátor a celá Rada hlavního města Prahy stali opravdovými spojenci LGBT komunity,“ podotkla Kulhánková.

Letošní festival nabídne přes 140 akcí. Připomene také 50 let od velké policejní razie v gay klubu v New Yorku. S organizaci Život 90 připravili organizátoři bohatý program i pro starší generaci LGBT komunity.

Loni na festival podle pořadatelů přišlo přes 90 tisíc návštěvníků. (sfr)