Ministryně financí Schillerová částečně ustupuje požadavkům sociální demokracie. Ministerstvo zemědělství dostane 1 miliardu korun navíc.

Ministryně financí Schillerová částečně ustupuje požadavkům sociální demokracie. Ministerstvo zemědělství dostane 1 miliardu korun navíc. Resort zemědělství by tak v příštím roce měl k dispozici celkem 55,9 miliard korun.

Ministerstvo financí oznámilo změnu svého doposud odmítavého postoje po schůzce Schillerové s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD).

ČSSD požadovala pro zemědělství navíc 1,5 miliardy. Schillerová s Tomanem se dohodli na miliardě.  Z toho 700 milionů má jít na kůrovcovou kalamitu.

Dalších 300 milionů poputuje na dotace do vodního hospodářství, specificky na opatření k zadržování vody v krajině, jako je výstavba malých rybníčků a vodních nádrží.

„Naši krajinu dlouhodobě trápí kůrovcová kalamita a nedostatek vody. S ministrem Tomanem jsme se proto dohodli, že v rozpočtu na příští rok dáme více peněz na řešení těchto palčivých problémů,“ uvedla Schillerová.

„S paní ministryní financí jsme se dnes dohodli na posílení plánovaného rozpočtu na příští rok o jednu miliardu korun. Také jsme se dohodli, že v případě mimořádných událostí v zemědělství požádáme v průběhu roku o další peníze, pokud to stav státního rozpočtu dovolí,“ informoval ministr zemědělství Toman.

Schillerová vysvětlila, že na ministerstvu nyní probíhají práce na aktualizaci příjmů, kde jsou zohledňovány například vyšší inkaso příjmů ze sociálního pojištění, jehož vývoj hodnotil resort ještě letos v dubnu konzervativněji.

ČSSD požaduje pro svoje ministerstva navýšit v rozpočtu na rok 2020 příjmy o celkem 20 miliard korun. Šéf ČSSD Jan Hamáček kvůli tomu napsal dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

VÍCE O TOM ČTĚTE ZDE:

Boj o státní rozpočet na rok 2020: Hamáček vytáhl uprchlíky. Babiš vzývá úsporný rozpočet