Boj o státní rozpočet ČR na rok 2020: Hamáček vytáhl uprchlíky. Babiš vzývá úsporný rozpočet. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Navrhovaný státní rozpočet ČR na rok 2020 neřeší obranu před uprchlíky, varoval předseda ČSSD Jan Hamáček v dopisu premiéru Andreji Babišovi (ANO). Podle šéfa vládních socialistů není návrh rozpočtu realistický a kvůli chybějícím penězům v kapitolách ministerstev patřících ČSSD neodpovídá vládnímu programu. 

Ministři ČSSD nepodpořili návrh rozpočtu na červnovém jednání vlády. Minulý týden sociální demokracie oznámila, že jejich ministerstvům chybí v rozpočtu na příští rok více než 20 miliard korun.

Hamáček v dopise tvrdí, že ministerstvo financí je schopné dodatečné peníze najít. Tvrdí, že resort financí je ve svém odhadu příjmů státního rozpočtu příliš konzervativní a opatrný.

„Optimističtější a realističtější predikce hospodářského růstu v příštím roce by znamenala další miliardy, které v návrhu rozpočtu zbytečně škrtá,“ napsal Hamáček.

Ten si navíc myslí, že ministerstvo financí vyčlenilo zbytečně moc peněz na správu státního dluhu.

Předseda ČSSD také opět „vytáhl“ téma bankovní daně a navrhl rušení daňových výjimek a o určení hraniční částky pro odpisy automobilů.

Hamáček se obává toho, že pokud by byl rozpočet schválen v navrhované podobě, mohla by být ohrožena bezpečnost obyvatel, zavádění digitalizace veřejné správy i boj se suchem.

Ministerstvo práce a sociálních věcí by podle něho nemělo dost peněz na různé sociální služby a ministerstvu zahraničí by chyběly peníze třeba na pomoc v oblastech, které jsou zdrojem migrace do Evropy.

„Může to zásadně oslabit naši pozici při odmítání kvót na přerozdělování uprchlíků, které chtějí některé státy opět zavádět,“ varoval předseda ČSSD.

„Současný návrh rozpočtu na rok 2020 považuji za naprosto nerealistický, ale věřím, že budeme schopni najít cestu, jak dostát našim slibům a závazkům,“ napsal v závěru Hamáček.

Babiš žádá úspory

Premiér Babiš minulý týden uvedl, že čas na dohodu je do 30. září, kdy musí vláda doručit návrh rozpočtu do Sněmovny.

Už dříve na adresu ČSSD podotkl, že by její ministři měli šetřit a že ČSSD má ve své genetické výbavě heslo někdejšího sociálnědemokratického premiéra Vladimíry Špidly o tom, že „zdroje jsou“.

O požadavcích má vyjednávat ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Ta varovala před prohloubením navrhovaného 40miliardového schodku na 62 miliard korun, což je podle ní nepřijatelné.

Premiér Babiš se o sporu kolem rozpočtu rozepsal i ve svém pravidelném týdenním hlášení na sociálních sítích.

„A teď jsou ČSSD naši koaliční partneři a vymysleli další přemrštěné požadavky na státní rozpočet. Na začátku týdne mluvili o tom, že chtějí 18,5 miliard navíc pro svoje ministerstva. Na středeční tiskovce to ještě nafoukli. Teď říkají, že by chtěli už přes 20 miliard! Jasně.“

„Přitom nepřišli s žádnými návrhy na to, kde by se dalo ušetřit, aby se jejich neustále stupňující požadavky daly z něčeho zaplatit. Klasika,“ podotkl Babiš v „hlášení“.

„Teď nám ekonomika zpomaluje, i když ne nijak dramaticky. Kolegové z Ministerstva financí tento týden vydali novou makroekonomickou predikci, podle které by letos HDP měl stoupnout 2,5 procent, což je pořád slušné.“

Příští rok by to sice mělo být o něco slabší, růst HDP by měl být 2,3 procent, i to je ještě solidní. Rozhodně bychom ale neměli nic podcenit. Vím, že je paní Schillerová bojovnice a bude do posledního dechu o rozpočtu jednat,“ reagoval Babiš, který  upozorňuje na nutnost úsporného rozpočtu. (sfr)