Při demostraci v Moskvě zatkla policie 700 lidí. Autor fotografie: Alexander Zemlianichenko, AP/ČTK

Demonstrace v Moskvě proti vyřazení opozičníků z voleb se konala i navzdory úřednímu zákazu a přes důrazné policejní varování. Protivládní aktivisté ji označili za poklidný pochod. Podle úřadů je potřeba termín a místo demonstrace hlásit předem, což se v tomto případě nestalo.

Moskevské úřady protesty opakovaně odmítly povolit, proto podle aktivistů zůstala jen jediná možnost, a to protest bez povolení. Policie při zásahu uzavřela na několika místech moskevský Bulvární okruh vozovou hradbou z autobusů a živým štítem, který tvořili příslušníci zvláštních jednotek OMON. Ti poté odváděli jednotlivce do přistavených autobusů. Ruská generální prokuratura varovala, že proti demonstraci nekompromisně zasáhne.

Před začátkem akce zatkla policie prominentní opoziční aktivistku Ljubov Sobolovou, které moskevská volební komise neumožnila kandidovat ve volbách. Sobolovou policie zatkla při její cestě taxíkem na protest. Důvod zatčení jí policie odmítla sdělit.

Sobolové a dalším 14 kandidátům nebylo umožněno kandidovat údajně kvůli nesrovnalostem v seznamu ověřených voličských podpisů. Sama Sobolová je jako poslední z prominentních představitelů opozice na svobodě a k účasti na demonstraci veřejně vyzývala.

Při podobné akci bylo v minulosti v Moskvě zadrženo přes tisíc lidí. Organizátorům hrozí tresty vězení. Na podporu dnešního protestu v Moskvě se konala demonstrace také v Petrohradu.

(sle)