Po brexitu vznikne v Británii až 10 bezcelních zón.

Podle plánu ministryně Trussové má v Británii po odchodu z Evropské unie vzniknout až 10 bezcelních zón. Přístavy mohou o bezcelní status žádat hned po odchodu z Evropské unie plánovaného na 31. října.

Zboží procházející zvláštními ekonomickými zónami v přístavek a na letištích by nepodléhalo britským daňovým a celním pravidlům. To by byla šance pro firmy, jak do Británie dovážet a následně zpracovávat a reexportovat zboží.

Podle ministryně Liz Trussové by toto opatření mohlo vytvořit tisíce pracovních míst, opoziční labouristé ale plán kritizují. Naopak by podle stínového ministra mezinárodního obchodu Barryho Gardinera mohl tento krok do Británie přilákat daňové podvodníky a zároveň by místa posloužila pro praní špinavých peněz.

Dřívější plán byl 6 zón, nyní se toto číslo zvedlo až na 10. Vytváření zvláštních ekonomických zón umožňuje Evropská unie i nyní. Jejich přínos se ale s brexitem zvýší.

Britský premiér Johnson plánuje vystoupení Spojeného království z Evropské unie v koncem října. Usiluje o uzavření dohody bez tzv. irské spojky. Otevřený je i možnosti brexitu bez dohody. To by znamenalo potíže hlavně pro automobilový, potravinářský a chemický průmysl.

„Bez dohody by byl šok pro hospodářství okamžitý,“ varoval před neřízeným brexitem guvernér britské centrální banky (BoE) Mark Carney.

(sle)