Temelín připravuje žádost o povolení k prodloužení provozu.

Povolení k provozu jaderné elektrárny skončí v říjnu 2020. Temelín bude žádat o prodloužení provozu obou bloků na dobu neurčitou, fungovat by měly minimálně do roku 2060.

„Intenzivně se zabýváme přípravami dokumentů k prodloužení provozování bloků, dokument bychom měli získat v druhé polovině příštího roku,“ řekl Daniel Beneš, generální ředitel společnosti ČEZ.

Protože současné povolení k provozu skončí v říjnu 2020, musí ČEZ s dostatečným předstihem, tedy do dubna 2020, předložit tisícistránkové dokumenty. Na jejich základě vydá Státní úřad pro jadernou bezpečnost povolení k dalšímu provozu obou bloků.

„Nicméně je v daleké budoucnosti před námi, jestli pojedou do tohoto roku, nebo o jedno, dvě desetiletí déle. Ale co se týká perspektivy, jsme si jisti, že elektrárna na to má, je v dobré kondici,“ řekl Beneš.

ČEZ postupně modernizuje zařízení elektrárny, reaktorová nádoba by však měla ustát celou dobu jejího provozu.

„Podle nového atomového zákona je to (povolení) na dobu neurčitou, je tam řada podmínek, které musíte plnit, pokud je neplníte, vystavujete se riziku, že o povolení můžete přijít,“ vysvětlil Beneš.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka jsou bezpečnostní opatření v Temelíně na stoprocentní úrovni. Novinářům to řekl po návštěvě Temelína.

Temelín vyrábí přibližně 20 % domácí spotřeby elektřiny, což z něj dělá největšího výrobce u nás. ČEZ elektrárnu spustil v prosinci 2000.

(sle)