Lobbování v Česku čeká regulace: Vznikne proto nový registr evidující jak lobbisty, tak lobbované. (Ilustrační foto)

Lobbování v České republice dostane jasná pravidla, vláda schválila jeho regulaci. Vznikne proto nový registr evidující jak lobbisty, tak lobbované. Za přestupky navíc budou úřady moci udělit pokutu až 100 tisíc korun. Norma má zvýšit transparentnost lobbování, nyní zamíří k projednání do sněmovny poslancům. 

Návrh předložil resort spravedlnosti Marie Benešové (ANO).

Ministryně zdůraznila, že zákon počítá vedle evidence lobbistů se zaznamenáváním takzvané lobbistické stopy.

Zákon má být účinný od 1. ledna 2021.

Mezi lobbované návrh řadí prezidenta a jeho kancléře, zákonodárce a jejich asistenty, dále ministry, jejich poradce a náměstky, členy bankovní rady ČNB či členy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Lobbista, který hodlá lobbovat, bude mít povinnost lobbovaného upozornit na to, že je lobbistou, a uvést, čí zájmy hájí.

Zaveden bude také registr. Pokud budou chtít lobbisté nadále provozovat lobbování legálně, budou muset o zápis do registru požádat Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Náklady na zřízení rejstříku odhadlo ministerstvo na 500 tisíc až 700 tisíc korun bez DPH, provoz registru bude podle něj stát zhruba milion ročně.

Návrh svěřuje Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran také projednávání přestupků lobbistů a lobbovaných. Úřad bude moci uložit pokutu až 100 tisíc korun, lobbistům navíc také trest zveřejnění přestupku nebo zákaz činnosti až na tři roky.

V současné době nemá lobbování v Česku žádná pravidla. Bezpečnostní informační služba (BIS) pravidelně upozorňuje na to, že lobbisté nežádoucím způsobem ovlivňují rozhodování veřejných činitelů.

Ministerstvo spravedlnosti chce prostřednictvím zákona omezit nežádoucí jevy spojené s lobbingem – korupci, střet zájmů a klientelismus.

(pel)