V Německu naměřili rekordních 42,6 stupně

V německém Lingenu naměřili rekordních 42,6 stupně. Extrémně vysoké teploty zaznamenávají meteorologové po celé západní Evropě. Teplo způsobuje komplikace v letištní, železniční i silniční dopravě.

Teploty se na rekordních 40,6 stupně vyšplhaly také v Belgii, v Nizozemsku naměřili 40,4 stupně, kde šlo zároveň o první překročení hranice 40 stupňu v historii. Německá média poznamenala, že Němci se při současných teplotách mohou jezdit zchladit například do Středomoří nebo do Egypta, kde dnes bylo „pouhých“ 35 stupňů. A ještě chladněji bylo v Athénách nebo na Ibize, kde kolem poledne naměřili okolo 30 stupňů a v Lisabonu dokonce jen kolem 26 stupně.

Extrémně vysoké teploty způsobily problémy v dopravě. Letiště v Hannoveru posílalo celý den na přistávací dráhy kropicí vozy. Cílem bylo zabránit vzniku prasklin na povrchu.

Svůj druhý nejteplejší den v historii zažila také Británie. Na londýnském letišti Heathrow dosáhla teplota 37,9 stupně. Následkem byly komplikace na železnicích. Řada vlaků měla kvůli horkem deformovaným kolejím zpoždění a některé spoje byly zrušeny úplně. Místní meteorologové varovali před bouřkami po vedrech a místními záplavami, uvedl server televize Sky News.

Vozovka se vinou vedra může zvlnit či praskat. Na některých německých dálnicích proto platí omezení rychlosti, které má zabránit. Jaderná elektrárna v Grohnde v Dolním Sasku oznámila, že kvůli vzrůstající teplotě vody v řece Vezera zahájí v pátek odstávku, která potrvá zřejmě do neděle.

V Nizozemsku teploty poprvé vyšplhaly nad 40 stupňů Celsia, jak uvedl místní meteorologický úřad KNMI. Na jihu země bylo naměřeno 40,4 stupně Celsia, čímž padl národní rekord ze středy, kdy teplota dosáhla 39,3 stupně Celsia.

(sle)