Apple koupil za 1 miliardu USD podíl v Intelu

Většinový podíl modemové divize Intel patří společnosti Apple. Ta ho koupila za 1 miliardu USD (téměř 23 miliard korun). V její historii šlo o druhý největší obchod hned po koupi Beat Electronics v roce 2014 za 3,2 miliardy USD.

Apple tímto krokem učinil velký krok směrem k výrobě vlastních čipů pro mobilní telefony, hlavně pro přístroje 5G. Vlastní modemové čipy si dodávají jeho dva největší konkurenti – Samsung Electronics a Huawei.

Apple se v oblasti modemových čipů připojujících zařízení jako iPhone k bezdrátovým mobilním sítím vždy spoléhal na externí dodavatele. Apple se dostal do dlouhotrvajícího právního sporu s předchozím dodavatelem Qualcomm kvůli jeho praktikám při licenci patentů, takže se v posledním roce stal Intel jediným zdrojem modemových čipů pro iPhone.

Přiblížně 2200 zaměstnanců Intelu se přesune do sídla Applu. Ten získá od Intelu také duševní vlastnictví, vybavení a nájemní smlouvy. Společnosti Apple přibyde 17 000 patentů pro mobilní technologie, od standardů pro mobilní komunikace po modemy. Intelu zůstanou práva na vývoj modemů pro jiné aplikace než chytré telefony (například osobní počítače, průmyslové vybavení a autonomní auta).

(sle)