Muskova Tesla není schopná vydělat na prodeji elektroaut a zůstává tak ve ztrátě 9,4 miliard korun.

Americký výrobce elektrických aut Tesla podnikatele Elona Muska je ve ztrátě a stále není schopná vydělat. Nevyrábí dostatek elektromobilů. Přestože ve 2. čtvrtletí podnik snížil ztrátu na 408,3 milionu dolarů (9,4 miliardy korun), výsledky byly horší, než se předpokládalo. Prodej aut sice stoupl na rekordních 95 356, nicméně není stále dost vysoký na to, aby firma splnila svůj cíl pro letošní rok, což je 400 tisíc vozů. 

Firmě se totiž nedaří prokázat, že je schopná vydělávat peníze prodejem elektrických aut za ceny masového trhu, i když její prodej aut byl rekordní. Akcie společnosti po oficiálním uzavření trhu reagovaly na zprávu výrazným poklesem.

Ztráta na akcii činila 2,31 dolaru, analytici dotazovaní agenturou FactSet čekali ztrátu jen 1,27 dolaru. Příjmy sice stouply o 58,7 procenta na 6,35 miliardy dolarů, rovněž však zaostaly za očekáváním.

Prodej aut stoupl na rekordních 95 356, nicméně není stále dost vysoký na to, aby firma splnila svůj cíl pro letošní rok. Firma plánuje dodat na trh 360 tisíc až 400 tisíc vozů.

Tesla od svého založení vykázala ztrátu více než 6 miliard dolarů. Zakladatel společnosti Elon Musk před rokem slíbil, že cesta, která je před společností, bude dlážděná zisky.

Ve 2. polovině loňského roku pak firma vykázala zisk 451 milionů dolarů. Za prvních šest měsíců letošního roku se však opět propadla do ztráty, která dosáhla 1,1 miliardy dolarů. Do zisku se hodlá vrátit ve 3. čtvrtletí.

Akcie Tesly reagovaly na zprávu okamžitým poklesem o 11 procent. Od počátku letošního roku klesly o 22 procent, zatímco index S&P 500 posílil o 20 procent.

(pel)