Přemnožení hraboši v Česku zaútočili na pole zemědělců a zničili téměř 80 procent letošní úrody. (Foto: Koláž redakce)

Zemědělci v Česku bojují s přemnoženými hraboši. Ti na jihu Moravy poničili až 80 procent letošní úrody. Sklidili tam už zhruba 1/4 obilovin a výnosy jsou nižší, než se předpokládalo. Na některá pole ani nevyjely kombajny, protože hlodavci zničili všechno. Agrární komora se chystá požádat o pomoc vládu.

Úroda, která ještě před měsícem vypadala velmi dobře, nakonec nijak závratná nebude.

Podle Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) hraboši napáchali největší škody na Moravě. Zasažená je celá jižní Morava a Haná, kde se prý na jednom hektaru půdy nachází až 5 tisíc nor. Hraboši tam měli poškodit až 80 procent plodin.

A starosti zemědělcům přidělává i myš domácí.

„V zemědělství jsem osmatřicet let a tak extrémní výskyt hrabošů a myší nepamatuji. Na některých pozemcích jsou škody až třicet procent,“ uvedl předseda představenstva Agrodružstva Morkovice Josef Uchytil pro idnes.cz.

„Celé stéblo je sežrané až do vrchu. Zůstává holé pole jako strniště po žních,“ uvedl předseda družstva z Břeclavska Antonín Osička pro tn.cz.

Zemědělci přitom nemají moc možností, jak invazi hrabošů polních a myší domácích zastavit.

Z obilných polí, kde už došla potrava, se teď hlodavci stěhují do kukuřice a řepky. Škody začínají hlásit také zelináři, sadaři i vinaři. Krizovou situaci proto v Olomouci řešila agrární komora. Chce požádat vládu o povolení plošné aplikace účinných jedů.

Snížit stavy hrabošů by měla plošná deratizace nejen na polích, ale také kolem silnic a v zastavěných oblastech, kam se škůdci začnou stahovat na zimu.

(pel)