Německé Metro doporučilo akcionářům odmítnout nabídku na převzetí od českého miliardáře Daniela Křetínského. (Ilustrační foto)

Německá maloobchodní skupina Metro dala doporučení akcionářům, aby odmítli nabídku na odkup akcií od investiční skupiny EP Global Commerce (EPGC) patřící českému miliardáři Danielovi Křetínskému a slovenskému investorovi Patriku Tkáčovi. Nabídku EPCG 5,8 miliardy eur (148,2 miliardy korun) označila za podhodnocenou. Společnost je ale ochotná ještě dále jednat. 

„Považujeme cenu nabídnutou EPGC za nedostatečnou, protože výrazně podhodnocuje Metro, a dokonce i po přezkoumání jejích dalších podmínek doporučujeme našim akcionářům, aby nabídku nepřijali,“ uvedl generální ředitel Metra Olaf Koch.

Podnik podle něj vítá podporu EPGC při nynější restrukturalizaci a zůstává otevřená dalšímu jednání. Nic nenamítá také proti změně struktury akcionářů.

EPCG v červenci 2019 oficiálně předložila nabídku na převzetí Metra, celou firmu ohodnotila na 5,8 miliardy eur (148,2 miliardy Kč). Nabídka je ale platná jen za podmínky, že se skupině podaří získat alespoň 67,5 procenta kmenových akcií Metra.

Skupina Metro má ve 26 zemích 771 velkoobchodů Cash & Carry, které zaměstnávají přes 150 tisíc lidí. Firma vlastní také německé hypermarkety Real, které se ale snaží prodat, stejně jako aktivity v Číně.

V České republice je skupina Metro zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center.

(pel)