Francouzi by mohli nově od roku 2020 platit daně a pokuty v trafikách. (Ilustrační foto)

Ve Francii se chystá daňová revoluce. Už od roku 2020 by Francouzi mohli platit daně a pokuty v trafikách pomocí sázkových terminálů. Země začne systém testovat v 1. pololetí příštího roku, a pokud se osvědčí, od 1. července budou mít tuto možnost všichni Francouzi.

K dispozici má být celkem 4700 trafik ve 3400 obcích a městech. Daně a také pokuty v nich půjde platit do 300 eur (7600 korun) v hotovosti, nad tuto částku do neomezené výše bankovní kartou.

Ministr pro rozpočet a veřejnou správu Gérald Darmanin zdůraznil, že tyto trafiky budou i ve městech, kde nemá svou pobočku finanční úřad.

Nově tak přibude 1600 míst pro vyrovnání finančních závazků vůči státu. Větší pohodlí má přinést i delší otevírací doba trafik, které navíc bývají v provozu i o víkendech.

Než začnou trafikanti službu nabízet, budou muset absolvovat školení. Platby budou uskutečňovány přes sázkové terminály.

Francouzská vláda přišla s touto iniciativou i kvůli plánovanému snižování počtu státních úředníků. Do roku 2022, kdy končí pětiletý mandát vlády, by jich mělo ubýt 15 tisíc.

Původně přitom mělo o práci přijít až 50 tisíc zaměstnanců státní správy z asi 2,3 milionu. Vláda ale od svého záměru odstoupila po protestech tzv. žlutých vest a kvůli zpomalující ekonomice.

(pel)