Slovinsko nasadilo na jižní hranice armádu, která má zabránit proudění uprchlíků do Evropy.

Slovinsko nasadilo na hranice armádu. Bezmála čtyři desítky vojáků mají zabránit rostoucímu proudění migrantů do Evropy, kteří přicházejí po tzv. balkánské trase. Strážit budou jihozápad země u přímořského města Koper, které leží v bezprostřední blízkosti hranice s Chorvatskem a Itálií.

Informoval o tom server Eurozprávy.cz.

Tamní policie minulý týden zadržela 122 migrantů, které odhalila v zalesněném terénu v několika provizorních táborech. Většina běženců pocházela z Afghánistánu.

Slovinský premiér Marjan Šarec už dříve upozornil, že ochrana jižní hranice bude posílena. Na několika místech už dnes stojí hraniční plot.

Italský ministr vnitra a šéf protiimigrační strany Liga Matteo Salvini navíc plánuje na hranici se Slovinskem postavit zeď proti uprchlíkům.

Předchozí opatření vlády jako zavření přístavů a znepřístupnění teritoriálních vod humanitárním lodím s migranty na palubě prý nefungují a podle Salviniho oživily tzv. balkánskou trasu.

Postavení zdi ale Slovinsko označilo za nepřijatelné, protože jsou obě země v shengenském prostoru volného pohybu osob.

Balkánská migrační trasa vede z Pákistánu a Afghánistánu až do Rakouska a Německa.

V roce 2018 bylo na hranici Itálie a Slovinska zaznamenáno 446 migrantů bez patřičných dokumentů, zatímco letos to podle údajů italského ministerstva vnitra bylo dosud 782 lidí.

Podle posledních údajů Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) bylo v prvních čtyřech měsících tohoto roku na jednotlivých hranicích balkánské cesty zaznamenáno 4263 migrantů, hlavně Afghánců, Íránců, Iráčanů a Syřanů.

(pel)