Státní dluh ČR za první pololetí roku 2019 stoupl o 90,6 miliardy Kč.

Státní dluh České republiky za první pololetí roku 2019 stoupl o 90,6 miliardy na celkových 1.712,6 bilionu korun. Důvodem nárůstu dluhu byla snaha získat peníze na plánované splátky státních dluhopisů v letošním roce. Na každého obyvatele Česka hypoteticky připadá dluh necelých 161 tisíc Kč. 

Ministerstvo financí zdůvodňuje nárůst dluhu tím, že využilo v prvním pololetí příznivých podmínek a „předfinancovalo téměř tři čtvrtiny korunových splátek státního dluhu v letošním roce“.

Výši dluhu ke konci června podle MF ovlivnilo například předfinancování červencové splátky dluhopisů za 70 miliard korun.

Během druhého čtvrtletí splatil úřad dluhopisy za 80,9 miliardy korun.

Celkově ministerstvo za pololetí prodalo střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy v domácí měně za 181,8 miliardy korun.

MF v pololetí také vydalo podle českého práva dluhopisy v eurech, celkově prodalo dluhopisy za 735 milionů eur (18,8 miliardy korun). Jejich průměrný výnos je přitom záporný.

Záporný úrok znamená, že investoři v podstatě platí státu za to, že mu půjčili peníze.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky. (sfr)

VÍCE O STÁTNÍM DLUHU ČTĚTE ZDE:

Státní dluh prudce vzrostl. Na každého obyvatele Česka už připadá sekera téměř 163 tisíc