Zlevňování hypoték v Česku i nadále pokračuje.

Hypotéky v Česku v červnu klesaly už pátý měsíc v řadě. Průměrná úroková sazba hypoték poklesla na 2,76 procenta. Zájem klientů o sjednávání půjček na bydlení meziročně klesl a je výrazně nižší. Banky se tak za každou cenu snaží získat nové klienty. 

Vyplynulo to z údajů Fincentra Hypoindexu.

Na klesající hodnotě průměrné úrokové sazby se výrazně podepisují akce bank, které své sazby průběžně snižují. Některé banky ke zlevňování hypoték přikročily dokonce několikrát.

Levněji tak v průběhu prvního pololetí mohli klienti pořídit hypotéky například u Air Bank, České spořitelny, Fio banky, Hypoteční banky, Komerční banky, Monety, Raiffeisenbank, Sberbank, UniCredit Bank či Wüstenrot. V červnu se k nim přidala i Equa bank.

Hypotéky přilákaly do bank v červnu 7 119 klientů, což je o 142 víc než v květnu. Objem uzavřených hypotečních obchodů pak činil 16,498 miliard korun.

Oproti loňskému roku však červen 2019 výrazně ztrácí. Loni bylo sjednáno o téměř dva tisíce hypoték více, stejně tak objem byl vyšší o zhruba tři miliardy.

Za letošních prvních šest měsíců pak bylo sjednáno přes 36 tisíc hypotečních úvěrů v objemu za více než 83 miliard korun. Loni touhle dobou však objemy překonaly již hranici 100 miliard korun a sjednáno bylo více jak 49 tisíc hypoték.

Tuzemský trh tedy zažívá stále velké ochlazení. Důvodem jsou regulace hypoték z minulého roku a vysoké ceny bytů.

(pel)