Pražský okruh mezi D1 a Běchovicemi má stát v roce 2024, slíbil premiér Andrej Babiš. (Foto: Twitter Vladimír Kremlík)

Premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil dostavbu Pražského okruhu spojujícího dálnici D1 s pražskou částí Běchovice do roku 2024. Nejprve je však nutné vykoupit pozemky od 499 vlastníků. Náklady na stavbu více než 12,5 kilometru dlouhého úseku budou okolo 9,4 miliard korun. 

Podle Babiše budou moci řidiči novým úsekem projet v roce 2024.

Podle oficiálních plánů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je zprovoznění další části Pražského okruhu plánované v roce 2025, podle premiéra je ale nutné zkrátit termíny.

Pokud nenastanou žádné problémy, získá stavba v letošním roce územní rozhodnutí.

Stát musí začít jednat s 499 vlastníky pozemků.

Foto: Twitter Vladimír Kremlík

Podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (ANO) se chce stát s danými lidmi dohodnout.

„Potom jsou platné klasické právní předpisy k urychlení výstavby a bude se muset přistupovat k vyvlastnění, což samozřejmě zkomplikuje proces,“ řekl ministr dopravy.

Plánovaná je i výstavba další části Pražského okruhu, který propojí současný okruh s ústeckou dálnicí D8 a dále opět s dálnicí D5, ale po severní straně Prahy.

Vnější Pražský okruh by měl po dokončení měřit podle dosavadních plánů asi 83 kilometrů, v provozu je nyní zhruba polovina.

Chybí úsek od brněnské dálnice D1 do Běchovic a také celá severní část z Ruzyně přes Suchdol, Březiněves až k Černému Mostu. Dokončeny nejsou ani radiály, což jsou silnice, které mají oba okruhy propojit.

(pel)