Prezident Trump zaútočil na Facebook, který chce vydávat vlastní digitální měnu, libru. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Americký prezident Donald Trump zaútočil na kryptoměny v reakci na záměr Facebooku provozovat vlastní digitální měnu. Prezident požaduje, aby Facebook a jiné firmy, které chtějí vydávat vlastní měnu, požádaly o bankovní licenci a podléhaly bankovní regulaci.

Facebook a jeho chystanou kryptoměnu s názvem „libra“ tento týden kritizovali také šéfové americké centrální banky (Fed) Jerome Powell a šéf britské centrální banky Mark Carney.

„Nejsem fanouškem bitcoinu ani dalších kryptoměn, jež nejsou penězi a jejichž hodnota je vysoce nestabilní a vychází z ničeho,“ napsal Trump na twitteru.

„Pokud se Facebook a jiné další firmy chtějí stát bankou, musejí si zažádat o novou bankovní licenci a stát se subjektem všech bankovních regulací, stejně jako další banky, národní i zahraniční,“ dodal.

Facebook nedávno oznámil, že v roce 2020 hodlá zavést vlastní kryptoměnu s názvem „libra“.

Spolu s 28 partnery, mezi kterými jsou Mastercard, PayPal Holdings či Uber Technologies, vytvoří asociaci Libra, která by měla stejnojmennou kryptoměnu také spravovat. Součástí skupiny Libra v současnosti není žádná banka.



„Ve Spojených státech máme jen jednu skutečnou měnu, je silnější než kdykoli jindy, je hodnověrná a spolehlivá. Je to zdaleka nejdominantnější měna kdekoliv na světě, a tak to i zůstane. Jmenuje se americký dolar!“ napsal prezident Trump.

Svoji vlastní digitální měnu plánuje spustit i americká banka JPMorgan Chase & Co.

Šéf Fedu Jerome Powell tento týden prohlásil, že plán Facebooku na vlastní digitální měnu by neměl pokračovat, dokud nebudou vyřešeny obavy ohledně soukromí a ochrany spotřebitelů, stejně jako otázka praní špinavých peněz a finanční stability.

Doposud nejznámější digitální měna, bitcoin, byla vytvořena v roce 2008 jako alternativa k měnám kontrolovaným vládami a bankami. Hodnota bitcoinu je značně nestabilní. Aktuálně se kurz bitcoinu pohybuje na úrovni cca 11 600 dolarů (cca 263 tisíc Kč). (sfr)