Turecko rozmístilo 42 německých tanků Leopard 2A4 do severní části Kypru k prosazení svých zájmů vůči členskému státu Evropské unie. (Ilustrační foto)

Turecko rozmístilo 42 německých tanků Leopard 2A4 do severní části Kypru, pouhých 10 kilometrů od Nikósie, tedy hlavního města Kyperské republiky, která je členem Evropské unie. O přesunu tureských tanků německé výroby na Kypr informovalůa řecká média. 

Kyperský ostrov je od roku 1974 rozdělen na 2 části: řeckou Kyperskou republiku, která je členem EU a Severokyperskou tureckou republiku, kterou zatím uznalo jen Turecko.

Tanky a munici na ostrov dopravily dvě lodě, které vypluly z tureckého přístavu Edirne. Tento krok odporuje zákazu amerického Kongresu a německé vlády převážet na ostrov zbraně vyrobené v těchto dvou zemích.

V uplynulých měsících se mezi Tureckem a Kyperskou republikou vystupňovalo napětí kvůli sporům ohledně těžby zemního plynu ve východním Středomoří. U kyperského pobřeží provádí průzkumné vrty už dvě turecké lodi.

Nikósie tvrdí, že výzkumné vrty Ankary nerespektují výlučnou ekonomickou zónu Kyperské republiky. Ta proto požádala Evropskou unii, aby vůči Turecku zaujala tvrdší pozici.

Podle Ankary mají na nerostné bohatství nárok Turecko i Turci ze severní části ostrova.

Turecko hájí zájmy Severokyperské turecké republiky, která vznikla na severu ostrova v roce 1974, kdy tam Turecko vyslalo vojáky v reakci na pokus nacionalistických kyperských Řeků o převrat. (sfr)