O kterých státních svátcích musí mít obchody v Česku zavřeno? Jen málokdo to ví.

Senátoři chtějí ukončit zmatky kolem státem vynucovaného zavírání obchodů ve státních svátcích v Česku. Navrhli změnit zákon tak, aby obchody v Česku mohly mít otevřeno ve všech státních svátcích. Poslanecká sněmovna o tom bude rozhodovat už příští týden.

Velké obchody v Česku mohou mít o nynějších červencových státních svátcích (5. 7. & 6. 7.) otevřeno. Naopak 28. září či 28. října si obyvatelé v supermarketech nenakoupí.

To se však může změnit, pokud by prošel senátorský návrh v této věci.

Podle senátorů současný stav, kdy o některých svátcích musejí mít velkoobchody zavřeno, ale během jiných svátků jsou zase otevřené, přináší zmatky.

„Zákaz prodeje o vybraných státních svátcích nepřinesl od svého zavedení v podstatě nic dobrého, zato ale dost zmatků a nejasností. Není jasné, podle jakého klíče byly vybrány svátky, o kterých se může, nebo naopak nemůže prodávat ve všech obchodech,“ uvedl k návrhu na zrušení omezení otevírací doby senátor za ODS Zdeněk Nytra.

Senátoři navrhli, aby se tato regulace zrušila a tedy aby všechny obchody mohly mít o státních svátcích otevřeno. Svůj pozměňovací návrh vložili do poslanecké novely, jejímž původním cílem bylo vyjmout z regulace prodejní doby jen velkoobchod.

Poslanci by měli o návrhu rozhodnout na schůzi, která se bude konat příští týden. (sfr)


STÁTNÍ SVÁTKY ČR SE ZÁKAZEM PRODEJE 

Obchody v ČR s plochou nad 200 metrů čtverečních musí mít podle platné zákonné úpravy zavřeno:

1/  na Nový rok

2/ na Velikonoční pondělí

3/ 8. května (Den vítězství)

4/ 28. září, (Den české státnosti)

5/ 28. října (Den vzniku samostatného československého státu)

6/ 25. prosince (Boží hod vánoční)

7/ 26. prosince (2. svátek vánoční)

Na Štědrý den mohou mít obchody otevřeno do 12 hodin dopoledne.