Prezident Zeman na schůzce v Lánech neustoupil Babišovi s Hamáčkem v kauze odvolání ministra Staňka z funkce.

Prezident Zeman neustoupil Babišovi s Hamáčkem ve věci odvolání ministra Staňka (ČSSD). Prohloubil tak vládní krizi, která hrozí předčasnými volbami. Zeman na schůzce s šéfem vlády a předsedou ČSSD nepřijal demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) a ani nenaznačil, zda ji kdy přijme. Další ministři ČSSD vyhrožují demisí.

Schůzka v Lánech, na které chtěl Babiš přesvědčit prezidenta, aby Staňka z funkce odvolal, skončila bez výsledku. Šéf ČSSD Hamáček na Staňkově demisi trvá. Prezident ji odmítá s odkazem na Staňkovy údajné kvality.

„Informovali jsme pana prezidenta o důvodech, proč by měl vyhovět nominaci ČSSD na post ministra kultury, kterou jsem mu doručil podle zvyklostí. Pan prezident se k nominaci pana Šmardy definitivně nevyjádřil,“ řekl po jednání premiér Babiš.

Další schůzka se uskuteční 12. července, kdy se má sejít prezident s Hamáčkem a se Staňkem.

„Z mého pohledu ta dnešní schůzka žádný výsledek nepřinesla,“ oznámil Hamáček s tím, že podle koaliční smlouvy má ČSSD nárok na pět ministerstev, ale nemůže rozhodovat o svých ministrech.

„Jsem připraven jednat, ta věc je závažná,“ zdůraznil šéf ČSSD.

Informoval, že na polovinu července svolá mimořádné jednání předsednictva strany, kam půjde s jasným názorem, jak dál postupovat. Svůj názor ale chce nejdříve říct vedení strany.

„Ta situace nás samozřejmě netěší, protože do jisté míry se jedná o bytí a nebytí této vlády,“ uvedl Hamáček s tím, že má jasno a že není optimista.

„Nevnímám to tak, že bychom byli o krok blíž ke konci vlády,“ prohlásil k tomu Babiš.

Hamáček doplnil, že je „menším optimistou“.

„Prezident republiky zastává názor, že ve vládě, která se označuje jako protikorupční, by neměl být odvoláván ministr za to, že odhalil korupci ve svém rezortu. Prezident republiky zastává názor, že ve vládě, která se označuje jako vláda odborníků, by neměl být ministrem ten, kdo nezná problematiku svého rezortu,“ zopakoval po schůzce v Lánech názor prezidenta Zemana na ministra Staňka mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

„Doufám, že na té schůzce 12. 7. se nějakým způsobem posuneme k nějakému řešení, které zachová stávající vládu,“ podotkl premiér Babiš.

Návrh na změnu na postu ministra kultury vzešel od Jana Hamáčka, který po schůzce s Antonínem Staňkem oznámil, že ministr podá demisi ke konci května. Tu na Hrad donesl premiér.

Důvodem demise byl způsob, jakým Staněk odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Staněk to zdůvodnil tím, že dělali chyby v hospodaření.

Miloš Zeman ministrovu demisi zatím nepřijal s tím, že mu Ústava neurčuje, dokdy ji má přijmout, a nechal se slyšet, že velmi silně pochybuje o tom, že se nový kandidát a místopředseda soc. dem. Michal Šmarda někdy ministrem stane.

Ministři hrozí demisí

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) naznačil, že je připraven podat demisi. Nevidí prý v tuto chvíli mnoho možností, jak by mohla sociální demokracie pokračovat ve vládě. Reagoval tím na neúspěch jednání předsedy ČSSD Jana Hamáčka a premiéra Andreje Babiše (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem o výměně ministra kultury.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že pokud se porušuje ústava a koaliční smlouva, jsou ministři ČSSD připraveni podat demisi.

Za ČSSD jsou v Babišově vládě vedle Petříčka a Maláčové ještě Hamáček, Staněk a ministr zemědělství Miroslav Toman. (sfr)