V Americe schválili zákon na ochranu afro copánků a dredů.

V USA schválili zákon na ochranu afro copánků, černošských dredů a podobných exotických úprav vlasů. Stalo se tak v Kalifornii, která se stala prvním americkým státem, jenž zákonem zakáže rasovou diskriminaci na základě účesu. Guvernér Gavin Newsom podepsal zákon, na základě kterého nemohou být lidé s copánky, afrem, dredy či jinými podobnými úpravami vlasů znevýhodňováni na pracovišti či ve škole.

Ochrana se vztahuje především na černošské obyvatelstvo USA, které údajně bylo terčem diskriminace za své exotické účesy.

Nový zákon na ochranu afro účesů vstoupí v platnost na začátku příštího roku. Zákon výslovně zmiňuje v souvislosti s účesy rasovou diskriminaci a má sloužit především k ochraně černochů.

Předložila jej členka kalifornského senátu z Demokratické strany Holly Mitchellová, černoška, která sama nosí na hlavě afro copánky. Zákon stanoví, že určité účesy jsou typické pro Afroameričany, a podléhají proto ochraně proti rasové diskriminaci.

Podle Mitchellové se ve Spojených státech dlouho považovaly za „profesionální účes“ ty úpravy vlasů, které jsou typické pro potomky Evropanů, kteří mají rovné vlasy. Černoši si tak často museli vlasy uměle narovnávat.

„Pro nás je to symbol toho, kdo jsme. Když jsem si před patnácti lety udělala poprvé dredy, věděla jsem, že je to politické a sociální vyjádření adresované světu kolem mě,“ uvedla senátorka.

Vyslovila současně naději, že nový zákon vnímání účesů změní napříč celými USA.

Federální soudy v minulosti často označovaly vlasy a jejich úpravu za rys, který lze změnit, a nelze na něj tak vztahovat ochranu před diskriminací. Nejvyšší soud Spojených států se před časem odmítl zabývat případem ženy z Alabamy, která tvrdila, že nedostala práci, protože odmítla změnit svůj účes.

Loni v prosinci středoškolskému zápasníkovi z New Jersey rozhodčí řekl, aby si ostříhal dredy, chce-li soutěžit. Kalifornský guvernér právě tento incident označil za typický případ rasové diskriminace, které v souvislosti se svými vlasy a účesem černoši v USA čelí.

Podle guvernéra měl mladý muž na výběr, „jestli prohraje atletickou soutěž nebo ztratí svou identitu“.

Zaměstnavatelé budou i nadále moci vyžadovat určitá bezpečnostní a hygienická pravidla jako například nošení ochranné síťky na vlasech, ovšem jen v případě, že budou pro všechny zaměstnance stejná. (sfr)