Státní rozpočet skončil v červnu 2019 ve schodku bezmála 21 miliard korun. Jde o nejvyšší červnový schodek od roku 2013. tedy v témže roce, kdy do vlády nastoupilo Babišovo hnutí ANO.

Státní rozpočet České republiky skončil v červnu ve schodku 20,7 miliardy korun, když klesl z květnových 50,9 miliardy korun. Jde však o výrazné zhoršení oproti červnu v loňském roce, kdy byl státní rozpočet ve schodku 5,9 miliardy. Navíc se jedná vůbec o nejhorší červnový výsledek od května 2013. V témže roce se do sněmovny poprvé dostalo také Babišovo hnutí ANO. 

Ministerstvo financí uvedlo, že proti stavu na konci května se očekávaně vyrovnaly periodicky se opakující vlivy na příjmové i výdajové straně, v důsledku kterých nastalo v květnu typické zhoršení.

Výdaje vzrostly o 10,2 procenta. Nejvíce peněz z běžných výdajů je každoročně vynakládáno na sociální dávky, které za prvních šest měsíců letošního roku dosáhly 299,6 miliardy korun, meziročně o 22 miliard více. To představuje nárůst o 7,9 procenta.

Nejvíce se na tomto nárůstu podílely důchody s růstem o 19 miliard korun, tedy o 8,8 procenta.

Nadále podle ministerstva přetrvává negativní meziroční vliv čerpání peněz z EU a finančních mechanismů, po jejichž očištění by byl schodek po prvních šesti měsících roku meziročně nižší o 5,6 miliardy korun.

Důvodem je zejména skutečnost, že v prvním pololetí loňského roku získal státní rozpočet z EU o 20,4 miliardy korun více, a to v rámci závěrečných plateb vztahujících se k programovému období 2007 až 2013.

Na letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 40 miliard korun. Ministerstvo doufá, že v průběhu roku výběru DPH pomůže rozjezd 3. a 4. etapy EET, příslušná novela zákona ale ještě nebyla schválena.

Ministerstva desítky miliard navíc z rozpočtu nedostanou, vzkázala Schillerová ministrům

ČSSD se vzbouřila a jde proti koaličnímu ANO: Sociální demokracie nepodpořila rozpočet

(pel)