Lidé v Česku mléko asi nepotřebují, Němci mají přednost: Madeta přišla o dodávky 200 tisíc litrů mléka denně z družstva JIH, to raději pošle mléko do Německa. (Foto: FB Madeta)

Největší mlékárna v Česku Madeta přišla o dodávky 200 tisíc litrů mléka denně, protože Mlékařské a hospodářské družstvo JIH bude raději nově více dodávat do Německa. Madetě tak hrozí propad tržeb až o miliardu korun a omezení výroby. Mlékárenský podnik si zatím zajistil jinde 75 tisíc litrů mléka denně. 

Dodávky mléka putují nově od firmy Interlacto a dalších farmářů ze střední a jižní Moravy.

Společnost chce všechno chybějící mléko zajistit jinde do letošního srpna.

Kvůli výpadku tak bude Madeta vyrábět méně trvanlivého mléka, ceny ale nezdraží a ani se nechystá propouštět. Stoupnou jí náklady na svoz, denně o 50 tisíc korun, měsíčně nově na 1,5 milionu korun.

Družstvo JIH kontroluje 16 procent českého trhu s mlékem, denně zobchoduje 1,32 milionu litrů. Bude více dodávat mlékárně Goldsteig v německém Chamu, podle předsedy představenstva JIH Karla Bednáře kvůli vyšší výkupní ceně.

Podle generálního ředitele Madety Milana Teplého proto, že JIH získal akcie německého podniku.

Pro Madetu, která denně zpracuje 950 000 litrů mléka, to může být roční propad tržeb až miliarda Kč.

Mlékárenský podnik družstvu JIH nabízela výkupní cenu 8,9 koruny za litr a také akcie, JIH odmítl, uvedl Teplý.

JIH do Chamu dodával 450 tisíc litrů mléka denně, ode dneška je to řádově 650 tisíc litrů. Do Madety bude JIH nyní dál dodávat asi 430 tisíc litrů mléka denně.

(pel)