Americký prezident Donald Trump jako první prezident USA vstoupil na území KLDR během třetího setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Prezident Spojených států Donald Trump se potřetí sešel se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Trump jako první prezident v historii vůbec vkročil na území KLDR v demilitarizované zóně na hranici Severní a Jižní Koreje. 

„Toto je historický moment. Rád vás zase vidím. Nečekal jsem, že se s vámi setkám na tomto místě,” poznamenal Kim Čong-un ke krátkému Trumpovu pobytu na severokorejské půdě.

Oba lídři si na demarkační linii potřásli rukou a poté vykročili směrem na severokorejské území. Poté se vrátili na jižní stranu, kde se sešli s jihokorejským prezidentem.

Šéf Bílého domu označil překročení linie za čest a severokorejského vůdce dokonce pozval na návštěvu Washingtonu, až k tomu bude „vhodná doba“.

Po schůzce také oznámil, že se shodli na restartu rozhovorů, a to během několika týdnů. Obnovená jednání s KLDR podle něj povede zvláštní zmocněnec Steve Biegun.

Trump se předtím s Kimem osobně setkal dvakrát. Poprvé loni v červnu v Singapuru a podruhé letos v únoru v Hanoji.

Summity ale velký posun v otázce odzbrojení KLDR nepřinesly a druhý dokonce skončil předčasně bez společného prohlášení či dohody.

Spojené státy požadují, aby se Severní Korea nejprve zcela vzdala vývoje jaderných zbraní, teprve potom jsou ochotny odvolat sankce uvalené na KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy.

Pchjongjang by zase rád viděl postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu.

(pel)