Premiér Andrej Babiš (ANO) by raději předčasné volby, než by měl vládu opřít o Okamurovo hnutí SPD.

Premiér Andrej Babiš (ANO) by raději předčasné volby, než by se měl opřít o Okamurovo hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) v případě, že by ze současné vlády odešlo koaliční ČSSD. Předseda vlády si ale nemyslí, že sociální demokraté kabinet potopí. V úterý se chce pokusit přesvědčit prezidenta Miloše Zemana, aby vyhověl návrhu na změnu v čele ministerstva kultury. ČSSD požaduje, aby se novým ministrem stal místopředseda strany Michal Šmarda.

„Já si nemyslím, že by sociální demokracie odcházela z vlády,“ řekl Babiš.

Podle něj jsou ale v ČSSD lidé, kterým vláda s hnutím ANO vadí.

„Ale já to nechci řešit. Chci pomoci panu předsedovi (Janu) Hamáčkovi prosadit jeho vůli nominovat na ministra kultury pana Šmardu,“ doplnil.

V případě, že by sociální demokraté odešli z vlády, Babiš by ve sněmovně jednal s předsedy stran a hnutí, zda mají nějaké řešení vzniklé situace, nebo chtějí předčasné volby.

ČSSD požaduje, aby v čele ministerstva kultury skončil Antonín Staněk (ČSSD) a nahradil jej Šmarda. Zeman dal ale už najevo, že situaci urychleně řešit nebude.

Prezident odmítl Staňkovu demisi přijmout a dosud nevyhověl ani návrhu na jeho odvolání, které mu na konci května poslal předseda vlády.

„Půjdu za panem prezidentem. Budu mu vysvětlovat, že je koaliční smlouva a že, i když má jiné názory na pana Staňka a pana Šmardu než ČSSD, by zkrátka měl mému návrhu vyhovět,“ řekl Babiš.

Podle něj Zeman hodnotí Šmardu pozitivně, byl by však podle něj spíše vhodný manažer sociální demokracie pro krajské volby než ministr kultury.

(pel)