Největší jaderné velmoci se opět potkali u jednacího stolu. Putin a Trump jednali v japonské Ósace o kontrole zbrojení.

Prezidenti Putin a Trump spolu více než hodinu jednali na okraj summitu v Ósace. Prezidenti Spojených států a Ruska se na schůzce v Ósace dohodli, že budou pokračovat v jednáních o kontrole zbrojení. Trump prohlásil, že nový kontrolní režim musí zahrnovat Čínu.

„Oba státníci se shodli, že zlepšení vztahů mezi USA a Ruskem odpovídá zájmům obou zemí a celého světa,“ uvádí se v prohlášení, které po jednání zveřejnil Bílý dům.

Prezidenti se k obsahu a výsledku dnešní schůzky zatím obšírněji nevyjádřili.

Vladimir Putin a Donald Trump podle prohlášení vedle diskuse o novém modelu kontroly zbrojení pro 21. století jednali také o situaci v Íránu, Sýrii, Venezuele a na Ukrajině.

Schůzka, uspořádaná na okraji summitu G20 trvala téměř jeden a půl hodiny.

Trump před začátkem jednání ocenil „velmi dobré vztahy“ s Putinem.

„Myslím, že výsledky této schůzky budou výborné,“ prohlásil před jednáním.

„Nemohu než souhlasit s prezidentem, máme o čem hovořit,“ konstatoval Putin po úvodní řeči Trumpa.

Ruska i USA během posledních měsíců oznámily, že odstupují od dohody o likvidaci raket středního a krátkého doletu z dob studené války.

Spojené státy obviňovaly Rusko, že smlouvu porušuje.

Kreml však taková obvinění vždy odmítl. Moskva vyčítala také Washingtonu, že od smlouvy odstoupil hlavně kvůli tomu, že se nevztahuje na Čínu.

Putin označil jednání v Ósace za dobrou příležitost, jak pokračovat v dialogu po summitu v Helsinkách loni v červenci. Na něm si prezidenti obou velmocí slíbili obnovení spolupráce svých zemí a Trump tehdy prohlásil, že mrazivé rusko-americké vztahy jsou minulostí.

Jednání se z ruské strany zúčastnil i ministr zahraničí Sergej Lavrov, ministr financí Anton Siluanov, Putinův poradce pro zahraniční politiku Jurij Ušakov a tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Součástí delegace Spojených států je ministr zahraničí Mike Pompeo, ministr financí Steven Mnuchin, poradce prezidenta Trumpa pro národní bezpečnosti John Bolton, personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney a tisková mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová. (sfr)