Babišova vláda se otřásá v základech. ČSSD hrozí odchodem. (ilustrační foto)

Předseda ČSSD Jan Hamáček hrozí odchodem svých ministrů z vlády. Premiér Babiš to považuje za absurdní. Podle Hamáčka se Česká republika ocitla na hraně ústavní krize. Důvodem je, že prezident Zeman nechce přijmout demisi ministra kultury za ČSSD Antonína Staňka a ani neuvedl, zda a kdy jmenuje kandidáta sociálních demokratů Michala Šmardu.

Odchod ČSSD z vlády otevřeně připustil předseda klubu poslanců ČSSD Jan Chvojka, ale i další politici ČSSD.

Hamáček slovy o ústavní krizi reagoval na rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana, který odmítl výměnu v čele ministerstva kultury. Hamáček bude chtít při páteční schůzce od předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) vědět, jak chce situaci řešit. Podle toho se ČSSD zachová.

Sociální demokraté trvají na tom, že jasno okolo jmenování Michala Šmardy má být do neděle.

„Ústava hovoří o tom, že pokud předseda vlády navrhne ministra k odvolání, tak prezident této žádosti vyhoví,“ uvedl Hamáček. V pátek dopoledne se chce proto od Babiše dozvědět, jak je připraven tuto situaci řešit.

„A podle toho bude sociální demokracie dál postupovat,“ dodal bez dalších podrobností.

Premiér Andrej Babiš (ANO) nevidí důvod, proč by měl podávat kompetenční žalobu kvůli otálení prezidenta Miloše Zemana s výměnou ministra kultury. Spor u Ústavního soudu kvůli neodvolání nebo nejmenování ministra může vyvolat pouze premiér.

Možnost, že by ČSSD kvůli sporu kolem ministra kultury odešla z vlády, označil Babiš za absurdní. Pokud prezident nechce sociálním demokratům vyhovět, hodlá s ním o tom jednat, uvedl premiér.

„Ultimáta nejsou namístě,“ řekl.

Předčasné volby podle Babiše lidé nechtějí.

„To by byl konec koalice, to si neumím představit,“ řekl k variantě, že by ve vládě zůstal Staněk a ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a za ostatní členy sociální demokracie byl kabinet doplněn třemi jinými ministry.

Otevřeně o možnosti demise ministrů za ČSSD hovořil předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka. Připustil tuto možnost při příchodu na jednání grémia. „Pokud by kompetenční žaloba nepřipadala v úvahu, myslím, že nemá cenu v takovéto vládě setrvávat. Pokud má ČSSD ještě nějaké zbytky hrdosti,“ uvedl Chvojka.

Babiš jednal s Hamáčkem 

Premiér Andrej Babiš (ANO) po páteční schůzce s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem řekl, že koaliční smlouva i spolupráce platí a bude se chtít příští týden s Milošem Zemanem sejít, aby zažehnal současnou vládní krizi.

„Platí koaliční smlouva a já se zasadím o to, aby koalice pokračovala a fungovala. Požádám prezidenta o schůzku a budu se snažit s ním projednat situaci a najít řešení, abychom mohli jet dál a aby byl konflikt zažehnán,” prohlásil Babiš po schůzce s Hamáčkem.

ČSSD chtěla původně řešení nalézt do neděle, ale příslib, že Babiš bude věc se Zemanem řešit, jí v této chvíli stačí.

„Chceme mít jasno do neděle, takže já si odvážím to, že pan premiér je ochoten situaci řešit,” dodal po schůzce Hamáček s tím, že se uvidí po neděli, kdy bude chtít situaci probrat se svými stranickými kolegy.

Andrej Babiš po jednání zopakoval, že podání tzv. kompetenční žaloby na prezidenta v této chvíli není na místě.

„ČSSD navrhla pana Šmardu. Panu prezidentovi se to nelíbí. Já se ho budu se snažit přesvědčit, aby vnímal naši koaliční dohodu a představu ČSSD akceptoval,“ vysvětlil Babiš.

Podle Hamáčka nejde o kandidáta Michala Šmardu, který je podle něj kvalitní a i Zeman ho na sjezdu v Hradci Králové chválil, ale o to, že prezident odmítá odvolat Antonína Staňka, a podle šéfa ČSSD tak trvá ústavní krize.

Miloš Zeman uvedl, že ministra kultury Antonína Staňka může nechat ve funkci i několik měsíců, Ústava mu podle něj lhůtu nestanovuje. Ve čtvrtek upřesnil, že o výměně na postu ministra kultury rozhodne až poté, co se vyšetří trestní oznámení, která podal Staněk na ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Požadavek ČSSD, aby situaci vyřešil do 30. června, označil Zeman za ultimátum a drzost.

Staněk rezignoval na funkci ke konci května. Stalo se tak poté, kdy čelil kritice především za způsob, jakým odvolal Fajta a Soukupa. Zdůvodnil to tím, že dělali chyby v hospodaření.

Okamura chce odborníky 

Vládní krizi ČSSD a ANO sleduje šéf SPD Tomio Okamura. Nabídl premiérovi Andreji Babišovi (ANO) podporu poslanců SPD pro vládu „odborníků“ výměnou za programové ústupky. Nejdříve se však chce o celé situaci poradit s prezidentem Milošem Zemanem.

Čistě aritmeticky by takové řešení bylo možné. SPD má ve Sněmovně 19 poslanců, takže by Babišovi nabídla ještě o čtyři hlasy více, než kolik pro podporu vládě dává ČSSD.

Babišova vláda by za podpory ANO a KSČM měla pohodlnou většinu 112 hlasů.

Názory SPD na setrvání Česka v EU však odrazují některé členy ANO od spolupráce s Okamurou. (sfr)