David Rath dostal za 7 milionů v legendární krabici od vína 7 let za mřížemi a 7 let zákaz působit v samosprávě. Navíc musí zaplatit trest 10 milionů korun... (Foto: Koláž redakce)

Bývalý středočeský hejtman David Rath je vinen, rozhodl pražský odvolací vrchní soud. Během působení ve funkci manipuloval s veřejnými zakázkami a pobude si za to 7 let ve vězení. Navíc Rath dostal peněžitý trest 10 milionů korun sedmiletý zákaz působit v samosprávě. Rozsudek je pravomocný. 

Nižší trest dostali i bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott, kteří se na manipulaci výběrových řízení podíleli. Nově stráví za mřížemi 6 let, každý musí zaplatit peněžitý trest 15 milionů korun.

Soud trojici uznal vinnou z ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici. Podle odvolacího senátu žádali úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun. Sedm milionů obdržel David Rath v dnes už legendární krabici od vína.

Podle soudce se David Rath způsobil několikamilionovou škodu Středočeskému kraji, přijímal milionové úplatky. Manželům Kottovým soud vytknul prospěch z veřejných zakázek, úplatky či škodu kraji.

Kromě bývalého hejtmana bylo v kauze obžalováno dalších 10 lidí. Vinni jsou také manažeři firem zapojených do manipulací s veřejnými zakázkami.

Pětileté tresty dostali od soudu podnikatelka Lucia Novanská, jejíž firma tendry pro kraj organizovala, a manažeři Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý. Podmíněné tresty uložil soud spolupracující obviněné Ivaně Salačové a stavaři Václavu Kovandovi.

Soud naopak zprostil Ratha a další spoluobžalované části obžaloby, která se týkala manipulací s tendry na vybavení středočeských nemocnic. Ratha navíc z obžaloby kvůli opravě gymnázia v Hostivici. Tři podnikatelé tak odešli od soudu bez trestu.

Soud Rathovi zabavil majetek přes 20 miliónů korun a také půl miliónu eur. Část těchto peněz našla policie u Ratha doma, sedm miliónů v nyní už legendární krabici od vína. Soud zabavil také pět miliónů korun uložených na účtu vedeném na jméno Rathova obhájce Adama Černého.

Zelenkův senát případ řeší již podruhé. Stejný prvoinstanční verdikt v roce 2016 zrušil kvůli použití odposlechů. Nejvyšší soud však následně uvedl, že je lze použít jako důkaz.

Takzvaná první větev kauzy se týká tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku, budovy gymnázia v Hostivici a nákupu vybavení do kladenského domova pro seniory a středočeských nemocnic.

Za zajištění vítězství v soutěži brali Kottovi s Rathem podle obžaloby úplatky, o které se dělili. Převzít podle spisu stihli 38 milionů, pak je zatkla policie.

(pel)