O protestu na pražské Letné proti českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) vědělo 90 procent lidí v Česku. Více než polovina lidí si myslí, že by Babiš měl s demonstranty začít jednat. Požadavek demonstrantů na demisi předsedy vlády ale rozděluje společnost na 2 tábory. 

Vyplynulo to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas.

Celkem 42,6 procent oslovených souhlasí s požadavkem na odstoupení premiéra. Stejný počet respondentů ale tento požadavek odmítl a téměř 15 procent zvolilo odpověď nevím.

Až 37,4 procent dotázaných by podpořilo odchod Benešové z čela resortu spravedlnosti. Opačný postoj zaujalo 40,4 procenta respondentů.

O tom, že by premiér měl s demonstranty jednat, je přesvědčeno 51 procent lidí. K jednání naopak nevidí důvod přibližně třetina dotázaných (32 procent).

Protivládní demonstraci zaregistrovalo 90 procent lidí. Většina (55 procent) se o ni ale dále příliš nezajímá, bližší pozornost jí věnuje necelá třetina lidí (33 procent). Přibližně 4 procenta oslovených se protestu přímo zúčastnila.

Na pražské Letné proti Babišovi protestovalo až 250 tisíc lidí.

Řadu demonstrací proti Babišovi a Benešové odstartovala demise dřívějšího ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (ANO) na konci dubna a následné jmenování Marie Benešové do čela resortu justice.

K výměně došlo den poté, co policie předala státním zástupcům návrh na obžalobu premiéra v kauze Čapí hnízdo.

Na pražské Letné proti Babišovi protestovalo 250 tisíc lidí. Nerozumím proč, reagoval Babiš

(pel)