Na pražské Letné proti Babišovi protestovalo až 250 tisíc lidí. Nerozumím proč, reagoval Babiš, jehož manželka se v neděli pochlubila společnými příjemnými chvílemi u (rebarborového?) koláče, který manželovi upekla...

Na pražské Letné v neděli podle odhadu policie protestovalo proti premiérovi Babišovi, ale i prezidentovi Zemanovi zhruba 200 tisíc lidí. Jeden z mobilních operátorů početl demonstrantů určil na 258 tisíc lidí. Cílem protivládní demonstrace, organizované spolkem Milion chvilek pro demokracii, byla nezávislost justice.

Nedělní protest proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) byl zřejmě největší demonstrací od roku 1989. Demonstranti zcela zaplnili pláň na pražské Letné a část přilehlého parku.

Protest byl kriticky namířen proti tomu, kam se ubírá Česká republika za vlády Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana.

Další velkou demonstraci plánují organizátoři na pražské Letné dne 16. listopadu, tedy v předvečer 30. výročí Listopadu.

V případě mimořádných událostí jsou však připraveni uspořádat protesty i dříve. Do listopadu mají sympatizanti demonstrací každodenní prací pokračovat v tom, co setkání nastartovala, uvedl představitel spolku Minář.

Organizátoři odmítli, že by se pořádající iniciativa Milion chvilek mohla stát politickou stranou, k čemuž ji vyzýval premiér Babiš.

Babiš byl během demonstrace v Liberci na zahájení Olympiády dětí a mládeže, kde se ale také dočkal pískotu přítomných.

Reakce předsedy vlády Andreje Babiše:

Babiš už během dne řekl, že stále nerozumí tomu, proč lidé demonstrují.

V reakci na demonstraci na Letné Babiš uvedl, že nesouhlasí s tím, že by on či jeho vláda zasahovali do nezávislosti justice.

Některé projevy demonstrantů označil za neuvěřitelné, současně ale připomněl, že lidé mohou svobodně demonstrovat.

„Byl to prý dnes pestrý proud lidí, kteří hovořili o nezávislosti justice, u toho mě posílali rovnou do kriminálu, našeho pana prezidenta (Miloše Zemana) do rakve, a třeba by i znárodňovali soukromé společnosti. Neuvěřitelné.“

„Ale i tohle jsou názory, které můžou v demokracii zaznít, i když normální člověk si o nich tedy může myslet své,“ napsal premiér.

„Myslím, že nejsem arogantní, a nemám, co k tomu říct,“ zareagoval později na slova demonstrantů o tom, že spolu s prezidentem Milošem Zemanem vytváří prostředí arogance moci.

Protivládní protest na Letné trval necelé tři hodiny.

Začal reprodukcí slov Tomáše Garrigua Masaryka o demokracii v podání herce Radovana Lukavského.

na demonstraci uvedl, že se akce účastní jako občan a s Pithartovými myšlenkami se ztotožňuje. Na akci vystoupili například Tomáš Klus, Vladimír Mišík a Zdeněk Svěrák s Jaroslavem Uhlířem.

Podle Svěráka zaplněný Václavák a Letná ukazují, že „nejsme zaměstnanci, ale občané.” Vyzval, aby lidé vytrvali.

„Mikuláši, to se vám povedlo, tento tábor lidu,” prohlásil Svěrák. Akci cítí jako oslavu.

„Oslavujeme, že jsme se probudili,” uvedl.

Lidé začali skandovat: „Už jsme tady!”

„To je dobře,” odpověděl jim Svěrák.

Poselství někdejšího předsedy Senátu přečetl umělecký ředitel Dejvického divadla Martin Myšička. V textu varoval před přeměnou demokracie liberální na pouze volební. Popisoval fungování právního státu, které znamená, že právo je výš než prezident či premiér.

Zástupci drobných zemědělců a ekologů na demonstraci kritizovali podnikání holdingu Agrofert, který premiér v minulosti převedl do svěřenského fondu. Odmítli také podporu vlády pro velké zemědělské koncerny. Vláda nebrání ničení krajiny a půdy, uvedli.

Předseda Asociace soukromých zemědělců Daniel Pitek připomněl, že český premiér zablokoval závazek EU k boji s klimatickou změnou, ač sám tvrdí, že ho stav přírody zajímá. Jeho firmy Agrofert jsou podle něj příčinou degradace půdy a její eroze. Pohrdá drobnými zemědělci, kteří udržují pestrou českou krajinu.

Ekolog Janek Piňos kritizoval ministra pro životní prostředí Richarda Brabce. Připomněl přitom výrok Mahátma Gándhího. „Nejprve vás ignorují, potom se vám vysmívají, potom proti vám bojují a pak vyhrajete,” zdůraznil.

„Přeji vám krásné léto bez sucha, bez Zemana a bez Bureše,” ukončil projev v narážce na údajné krycí jméno Andreje Babiše.