Klaus napadl protivládní demonstraci: její účastníci jsou prý jen frustrovaní lidé.

Exprezident Klaus těsně před letenskou protivládní akcí napadl její účastníky s tím, že v ní demonstrují nespokojení lidé, frustrovaní z toho, že nevyhráli volby. Klaus také kritizoval, že protestující občané vytvářejí v zemi neklid. 

Protivládní demonstrace, které vrcholí nedělním protestem na pražské Letné, mohou podle bývalého prezidenta ČR Václava Klause změnit atmosféru v zemi a zneklidnit situaci.

Podle Klause se jedná o protesty zneuznaných lidí, kteří jsou frustrovaní z toho, že nevyhráli volby. Frustrace a snaha se zviditelnit podle něj stojí i za tím, že se opoziční strany vyvolaly hlasování o nedůvěře vládě, které se uskuteční ve středu.

Klaus akci iniciativy Milion chvilek pro demokracii kritizoval s tím, že jde o organizované a manipulované demonstrace, na které se sváží zadarmo z Moravy „zaplacení lidé“.

Před 30 lety se podle něho demonstrovalo proti režimu, dnes prý protestuje hrstička zneuznaných lidí.

„Jsou nespokojení, frustrovaní, že nevyhráli volby,“ konstatoval Klaus. Demonstrace mohou podle něj zneklidnit zemi, rozeštvávat a přispět k nepohodě v Česku.

Klaus starší také uvedl, že sám je daleko víc frustrovaný než většina lidí. Kritizoval například vládnutí Pirátů v Praze.

„Je to děs, který jsem si nikdy před 30 lety neuměl představit, že se něčeho takového dožiju,“ konstatoval.

Účast na Letné však nepovažuje za způsob, jak frustraci vyjevit. Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) podle něj také dělá jinou politiku, než kterou by někdejší předseda vlády Klaus dělal sám.

Na adresu premiéra Babiše Klaus řekl, že nemá důvod být jeho stoupencem, protože současný premiér založil politickou kariéru na vymezování proti němu.

„Já vidím řadu věcí pozitivních, velmi bych chtěl vidět, jak by se chovaly jiné politické strany,“ prohlásil Klaus. Pochválil například Babiše za to, že se na jednání Evropské rady postavil proti „nesmyslné doktríně“ o člověkem vyvolaném globálním oteplování.

Exprezident kritizoval připravované středeční hlasování o nedůvěře vlády.

„Už dlouho se lídři opozice nezviditelnili, proto vyvolají hlasování o nedůvěře a budou mít několik hodin šance, aby ČT24 vysílala jejich moudrá nebo méně moudrá plácnutí do vody,“ zdůraznil.

Babišův střet zájmů, jehož evropské analýzy opozici k hlasování přiměly, je podle něj šest let známá věc. (sfr)