Trump na poslední chvíli zastavil úder na cíle v Íránu. (ilustrační foto)

Americký prezident Trump na poslední chvíli zastavil bojové údery na Írán, když vojenské letouny už byly ve vzduchu a mířily na určené cíle v Íránu. Americký úder měl být odplatou za sestřelení amerického dronu íránskými revolučními gardami. Vojenské údery schválil americký prezident Donald Trump, ale sám je na poslední chvíli odvolal.

Informaci přinesl deník The New York Times (NYT).

Íránské revoluční gardy ve čtvrtek sestřelily americký bezpilotní stroj RQ-4 Global Hawk v ceně 130 milionů dolarů (cca 3 miliardy korun).

Americká strana tvrdí, že se incident odehrál v mezinárodním vzdušném prostoru.

Podle íránských revolučních gard byl stroj sestřelen, když sbíral data nad íránským územím. Teherán chce záležitost řešit na půdě OSN.

Podle uvedeného zdroje Trump původně schválil údery na několik cílů, jako jsou radar a raketové baterie. USA se chystaly udeřit před pátečním rozbřeskem.

Letouny už byly ve vzduchu a lodě na svých pozicích, ale ve chvíli, kdy přišel příkaz k zastavení akce, ještě nebyly žádné střely odpáleny.

Není jasné, zda zrušení úderů pramení z toho, že si je Trump rozmyslel, nebo z obav administrativy ohledně logistiky nebo strategie.

Vztahy mezi USA a Íránem se vyhrocují od minulého roku, kdy Trump oznámil, že Spojené sáty odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015.

Následně Washington uvalil na islámskou republiku nové sankce. Teherán v reakci sdělil, že v červenci přestane ustanovení dohody dodržovat, a v posledních dnech zintenzivnil produkci nízko obohaceného uranu. (sfr)