Český prezident Miloš Zeman přijal na Hradě novou prezidentku Slovenska Zuzanu Čaputovou. (Foto: Twitter Kancelář prezidenta republiky)

Český prezident Miloš Zeman přijal na Hradě novou prezidentku Slovenska Zuzanu Čaputovou. Hlavy států spolu hovořily o vzájemných vztazích obou států, spolupráci visegrádské čtyřky (V4) nebo politice Evropské unie (EU). Čaputová pak zamířila do Senátu a Poslanecké sněmovny. 

Zeman Čaputové poděkoval za podporu vybudování českého domu v Bratislavě.

„Věřím, že se nám do konce tohoto roku podaří tento cíl dosáhnout. Domluvili jsme, že ho společně otevřeme. Pozveme i pana prezidenta Kisku, takže budeme svatá trojice,” prohlásil Zeman.

Oba státníci podle svých slov nenarazili na rozdílné názory.

Čaputová poděkovala Zemanovi za přijetí. Se Zemanem se shodli, že místo Česka i Slovenska je jednoznačně v Evropské unii.

Podle Čaputové je důležité pokračovat v budování co nejbližších vztahů mezi zeměmi visegrádské skupiny.

Na Hradě na Čaputovou vedle Zemana čekali také ministr obrany Lubomír Metnar, ministr průmyslu Karel Havlíček, ministr dopravy Vladimír Kremlík a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (všichni za ANO). Ti se ke společnému jednání s prezidenty přidali ve druhé části schůzky.

Odpoledne slovenská prezidentka uctila památku slovenského spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika, který v roce 1919 zahynul při letecké nehodě. Za doprovodu slovenského velvyslance v ČR Petera Weisse položila věnec k jeho soše před hvězdárnou na Petříně.

Posléze zamířila do Senátu, kde se setkala s předsedou Jaroslavem Kuberou (ODS).

V Poslanecké sněmovně ji uvítal Radek Vondráček (ANO).

S premiérem Andrejem Babišem (ANO) se Čaputová nesešla, protože šéf kabinetu odletěl na summit EU do Bruselu.

(pel)