Proti Babišovi a za jeho odstoupení se demonstrovalo už i v Bruselu, nedaleko sídla Evropské komise. (Foto: FB Milion chvilek pro demokracii)

Demisi českého premiéra Andreje Babiše (ANO) už chce i Brusel. Asi 200 nespokojených lidí, převážně Čechů, tam vyšlo s transparenty protestovat do ulic, protože prý podle nich kazí pověst České republiky. Akce navázala na protesty v Česku za nezávislost justice v souvislosti s Babišovým trestním stíháním a vadí jim i premiérův střet zájmů. 

„Rozhodli jsme se svolat toto shromáždění, abychom dali najevo nesouhlas s jednáním pana premiéra Babiše. Myslíme si, že nás hodně poškozuje zvlášť v téhle zemi a v tomhle městě nám kazí jinak dobrou pověst naší republiky,“ řekla jedna z organizátorek Zuzana Pilzová.

Účastníci drželi české vlajky a nejrůznější transparenty s hesly jako „EU není bankomat pro bohaté a mocné“, „Babiš hrabiš“ nebo „Babiš rubbish“.

Transparenty byly v česky, ale i anglicky nebo francouzsky.

Demonstrujícím, stejně jako v Česku, vadí Babišovy snahy zasahovat do nezávislosti české justice, nabourávání právního státu a „dlouhodobé systematické zneužívání evropských dotací“.

Podle auditu Evropské komise je český premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů, protože má stále vliv na koncern Agrofert. Babiš sice koncern převedl v roce 2017 do svěřenského fondu, ale stále je jeho beneficientem, tudíž veškeré zisky všech firem Agrofertu jdou do kapsy českého premiéra.

Předseda vlády dlouhodobě jakékoliv pochybení odmítá, svým povinnostem prý dostál, když holding převedl do svěřenského fondu.

Babiš chce o postupu Evropské komise údajně ve čtvrtek před summitem EU hovořit přímo s předsedou komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Na demonstraci vystoupila lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová a čerstvý pirátský člen EP Mikuláš Peksa.

Organizátoři bruselský protest svolali přes sociální sítě samostatně, svou akci ale následně zkoordinovali se spolkem Milion chvilek pro demokracii. Ten opakovaně pořádá protestní akce v Praze i po celé ČR a na neděli plánuje velkou demonstraci na pražské Letné.

Normální vláda by po akcích „Milionu chvilek“ už dávno padla. Ale Babiš není jen politik

Lidé v celém Česku opět protestovali za demisi premiéra Babiše a ministryně Benešové

(pel)