Evropská komise zkritizovala Česko, že je málo "zelené" a doporučila mu, aby zvýšilo podíl obnovitelných zdrojů energie do roku 2030 minimálně na 23 %.

Česká republika podle Evropské komise dělá málo pro zlepšení životního prostředí a zvyšování podílu obnovitelných zdrojů. Brusel proto žádá nápravu a aby podíl obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě stoupl do roku 2030 alespoň na 23 procent. ČR přitom počítala s nárůstem pouze na 20,8 procenta.

Zprávu uveřejnil server iDnes.cz.

Národní energeticko-klimatický plán zpracovalo ministerstvo průmyslu. Stanovených cílů chce dosáhnout třeba díky čistější dopravě.

Plán počítá také s postupným navyšováním podílu biopaliv první generace včetně řepky.

Komise také zkritizovala, že v oblasti výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů dochází pouze ke zcela zanedbatelnému růstu. Aktuálně se podíl “zelené” elektřiny pohybuje pod 13 %, do roku 2030 plánuje ministerstvo průmyslu růst na pouhých 14,2 %.

Svaz moderní energetiky podle iDnes.cz spočítal, že navýšení podílu obnovitelných zdrojů energie do roku 2030 na Komisí požadovaných 23 procent by vytvořilo prostor pro výstavbu více než tří stovek větrných turbín a zhruba dvou tisíc megawatt nových solárních elektráren na střechách obytných budov, průmyslových podniků nebo brownfieldech.

Počítá se také s postupným uzavíráním uhelných elektráren. Primárně se chce Česko zaměřit na jadernou energii. Podle europarlamentu je však energie z jádra „špinavá“ – neprodukuje sice skleníkové emise, ale není dosud dostatečně vyřešeno, co s jaderným odpadem.

Evropská unie má v plánu do roku 2030 zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na 32 procent, zlepšit energetickou účinnost o 32,5 procenta a snížit emise nejméně o 40 procent.

(pel)