Premiér Andrej Babiš (ANO) a největší beneficient dotované řepky v Česku si prosadil zachování pěstování této plodiny a její míchání do benzinu či nafty.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a největší beneficient dotované řepky v zemi si prosadil zachování pěstování této plodiny a její míchání do benzinu či nafty. Vládní koalici hnutí ANO a ČSSD pomohli komunisté, sněmovna tak zamítla návrh desítek poslanců, aby bylo povinné přimíchávání řepky zrušeno. Dodavatelé pohonných hmot tak musejí nyní přimíchávat povinně alespoň 4,1 procenta biosložky do benzinu a 6 procent do nafty.

Odpůrci návrhu upozorňovali na to, že zrušením povinnosti přimíchávání biosložek do paliv by Česko nesplnilo závazek EU, podle kterého musí používat 10 procent energie z obnovitelných zdrojů v dopravě do roku 2020.

Argumenty autorů návrhu byly, že biopaliva první generace se nepodílejí na snižování emisí skleníkových plynů. Ty se naopak uvolňují z použitých hnojiv i ze zemědělské techniky. Navíc na litr biosložky je potřeba až 2500 litrů vody

Pěstováním plodin pro výrobu biosložky v podobě monokultur, mezi něž patří například řepka olejka, se snižuje půdní diverzita.

Podle ministerstva zemědělství by omezení spotřeby biopaliv první generace neznamenalo odklon od pěstování a zpracování řepky olejky, neboť by byla exportována do jiných zemí EU.

Podpora biopaliv sice měla být už v Česku původně ukončena, ale vláda (jejíž součástí byl Andrej Babiš) si vymohla, aby Evropská komise schválila prodloužení programu podpory biopaliv v ČR až do roku 2020.

Jedním z největších zpracovatelů řepkového semene a výrobcem metylesteru, který se přimíchává do bionafty, je společnost Preol z holdingu Agrofert, který Babiš převedl v roce 2017 do svěřenského fondu.

Podstatným benefitem pro Babišovy (ovládané dnes nepřímo skrze fond) agrofirmy firmy může být také dodávka osiva, hnojiv a postřiků pro pěstování řepky.

(pel)