Německo touží přijmout další uprchlíky.

Německu nestačí miliony migrantů, proto chce do země přijmout další. Desítky německých měst se nabídly, že si rozeberou uprchlíky zachráněné ve Středozemním moři z lodi Sea-Watch 3. Země k tomu však potřebuje souhlas Evropské unie. Ta ale nejspíš nebude proti, protože šéf EK Jean-Claude Juncker nedávno pochválil německou kancléřku Angelu Merkelovou za to, jak se zachovala během uprchlické krize.

Informaci přinesl server Eurozprávy.cz.

Německá města, která chtějí hostit běžence, vytvořily alianci nazvanou „Bezpečná útočiště“.

Aby mohli být migranti umístěni do Německa, musí žádost schválit tamní úřady. Podle ministerstva vnitra k tomu bude potřeba podpora EU.

Brusel ale nejspíš nebude proti, protože šéf EK Jean-Claude Juncker nedávno pochválil německou kancléřku Angelu Merkelovou za to, jak se zachovala během uprchlické krize.

Je přesvědčen o tom, že její rozhodnutí bylo tehdy správné.

Za své rozhodnutí přijmout více než 1 milión migrantů je Merkelová velmi kritizována řadou převážně euroskeptických, tzv. populistických stran a nacionalistických stran.

Juncker se vůči nim v nedávném rozhovoru pro stanici CNN tvrdě vymezil. Podle něj jsou hrozbou pro evropskou solidaritu.

Celkem 53 migrantů zachránila loď organizace u libyjských břehů. Odmítla je vysadit v přístavu v Tripolisu s tím, že Libye není pro ně bezpečná země.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini lodi zakázal vplout do italských vod. Jejich jednání se prý „podobá skutečnému únosu osob z politických důvodů“ a samotnou loď Sea-Watch nazval „pirátskou lodí“.

Pohrozil též, že pokud poruší zákaz, bude jí udělena pokuta ve výši 50 tisíc eur ( 1 280 500 korun).

(pel)