Senátoři se chystají požádat Ústavní soud o sesazení prezidenta Miloše Zemana z funkce.(Ilustrační foto)

Senátoři požádají Ústavní soud o sesazení prezidenta Miloše Zemana z funkce. Senátor Václav Láska nasbíral potřebný počet podpisů kolegů pro projednávání návrhu ústavní žaloby na Zemana. Vadí jim, že prezident svým jednáním a kroky porušuje ústavu. Senátoři dali dohromady i seznam 57 prohřešků, kterými měl Zeman v minulosti porušit Ústavu ČR. 

Informaci uveřejnil server iDnes.cz.

„Bylo by na místě brát to vážně. Pokud by Senát mlčel, tak to znamená, že veškeré jednání prezidenta by se legitimizovalo,“ uvedl Láska pro iDnes.cz.

Senát je jediný orgán, který může iniciovat žalobu proti prezidentovi. Návrh musí podpořit tři pětiny přítomných senátorů a poté i tři pětiny všech poslanců.

To by však mohl být problém, protože sněmovně vládne Babišovo hnutí ANO, ČSSD a komunisté, kteří Zemana podporují. Prezident má navíc podporu opozičního Okamurova hnutí SPD.

Návrh na žalobu prezidenta podepsalo do dnešního dne 30 senátorů.

Senátorům vadí například údajný pokus o ovlivňování soudů, (ne)přijímání demise členů vlády nebo přístup Zemana k sestavování vlády, kdy u moci udržoval Andreje Babiše, ač nezískal důvěru sněmovny.

Nechybí ani zpochybňování tajných služeb nebo odmítnutí jmenování Miroslavy Němcové (ODS) v roce 2013 premiérkou, i když měla podporu parlamentu. Zeman raději jmenoval vlastní vládu v čele s Jiřím Rusnokem.

Zahrnuty jsou i některé jeho výroky, kontroverzní vyznamenávání nebo to, že firmy, které na svých misích propagoval v zahraničí, často sponzorovaly jemu spřízněnou Stranu práv občanů – Zemanovce.

Hříchy Miloše Zemana: Senátoři dali dohromady 57 prohřešků, kterými prezident porušil ústavu

(pel)